Gündem

526 gündür direnişte olan işçiler eylemlerini Cargill müşterisi şirketlerin önüne taşıyacak

25 Eylül 2019 16:17

Tek Gıda-İş Sendikası'na üye oldukları için işten çıkarılan ve 526 gündür eylem yapan Cargill işçileri, 1 Ekim itibarıyla eylemlerini Cargill şirketinin müşterileri olan Pamir Gıda, Dr. Oetker, Coco cola, Pepsi-Co, Eti, Mondelez ve Nestle gibi işletmelerin genel müdürlükleri önüne taşıyacaklarını duyurdu.

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde bulunan Cargill fabrikasında Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılan işçiler Ataşehir Palladium Tower’da bulunan Cargill Genel Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halkların Demokratik kongresi (HDK) Devrimci İşçi Partisi (DİP), Uluslararası İşçi Dayanışma Derneği (UİD-DER) Emekçi Hareket Partisi (EHP), Tüm Taşıma İşçileri Sendikası, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Emekli Sen ve Türkiye Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası (TekGıda-İş) Yönetim Kurulu ve 17 şube başkanı işçilere destek verdi. Açıklamada “Bizimkisi bir hak hikayesi, mahkeme kararı uygulansın” pankartını açan işçiler, “Biz bu yola baş koyduk geri dönüş yok”, “Kavga bitmedi daha yeni başlıyor” ve “İş ekmek yoka barışta yok” sloganlarını attı.

"İşaret fişeğini yaktınız"

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre açıklama Tek Gıda-İş Sendikası Genel Teşkilatlanma Sekreteri İbrahim Ören işçiler adına açıklamayı yaptı. Bursa ili Orhangazi İlçesi Göbeç köyü mevkiinde kurulan Cargill şirketinin 20 yıldır faaliyet gösterdiğini söyleyen Ören, Cargill şirketinin de Türkiye’de bulunan birçok yerli ve yabancı şirket gibi işçi düşmanlığı yaptığını ifade etti. İşçilerin işten çıkarılma süreçleri ile sonrasında yaptıkları eylem ve etkinliklere değinen Ören, işçilerin 526 gündür işlerine geri dönme talebinde bulunduklarını söyledi. “Cargill işverenlerin gerçek yüzlerini tüm dünyaya haykırmaya devam edeceğiz” diyen Ören, mücadele etmeye devam edeceklerini belirti. Cargill işverenlerine uyarı yapan Ören, “Siz, yasal bir örgütlemeyi engellemeye çalışırken, aslında işçi sınıfını birleştirecek işaret fişeğini yaktınız. Hukuk tanımaz tutumunuz devam ettikçe hem yurt içinde hem yurt dışında yaptığınız hukuksuzlukları ve haksızlıkları anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

Ören, “Bununla yetinmeyip 1 Ekim tarihi itibarıyla genel müdürlüğünüz önünde yaptığımız eylemi sizin müşteriniz olan ve sendikamızın örgütlü olduğu Pamir Gıda, Dr. Oetker, Coco cola, Pepsi-Co, Eti, Mondelez ve Nestle gibi büyük işletmelerin genel müdürlükleri önüne taşıyacağız”  ifadelerini kullandı.