Gündem

5 kişinin hayatını kaybettiği otobüs yangınında ‘ihmal’ iddiası

03 Ağustos 2019 17:58

Balıkesir Gökçeyazı'da Kamil Koç firmasına ait seyir halindeki yolcu otobüsünde çıkan yangında ikisi çocuk 5 kişi yaşamını yitirmesiyle ilgili ihmal iddiası ortaya atıldı.

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Düşünceli, yangının ihmal ve hatalar zincirinden kaynaklandığını öne süren Düşünceli, "Gerçekleşen olay bir kez daha kamusal denetimin önemini bizlere hatırlatmıştır. Araçlarda bulunan 'Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri'nin periyodik olarak kontrol edilerek etkinliğini halen sürdürüp sürdürmediğinin de denetlenmesi gerekmektedir" dedi.

TIKLAYIN - Balıkesir'de seyir halindeki yolcu otobüsünde yangın; 5 kişi yaşamını yitirdi

Balıkesir il temsilciliklerinin olay yerinde inceleme yaptığını belirten Düşünceli, şunları söyledi:

”Yapılan incelemeler sonucu yangının, aracın orta bölümünde bulunan kahve makinesi ünitesinden çıktığı, aracın durmasının sonrasında açılan kapı nedeni ile hızlı bir şeklide tümüne yayıldığı düşünülmektedir. Yaralanmaların, orta kapının alevler ile bloke olması nedeniyle yolcuların ön kapının önüne yığılması neticesinde gerçekleştiği, ölümleri de dumandan zehirlenerek olduğu ilk incelemelerde belirtilmektedir.

“Gerçekleşen olay bir kez daha kamusal denetimin önemini bizlere hatırlatmıştır. Yolcu taşımaya yönelik sürücü dışında sekizden fazla oturma yeri olan araçlarda zorunlu olan 'Yangın Algılama Ve Alarm Sistemleri'nin periyodik olarak kontrol edilerek etkinliğini halen sürdürüp sürdürmediğinin de denetlenmesi gerekmektedir. Ayrıca araç sürücü ve görevlilerinin olası tehlike ve risklere karşı yeterli bilgi düzeyine sahip olması gereklidir. Yangının kesin nedeni ve herhangi bir ihmal olup olmadığı ise bilirkişi raporu sonucu netleşecektir.”

(DHA)