Kültür-Sanat

360 Dereceden Aşk Festivali devam ediyor; Zeynep Homan'ın “Çingene Palamutu” sergisi ziyaretçilerini bekliyor

"Hayatın tam ortasında, etiyle, kemiğiyle, tırnağıyla, gizlisi saklısı olmadan sahne alan gerçek kahramanlar"

20 Şubat 2019 11:28

11 yıldır kesintisiz bir şekilde gelişerek Işık Gençoğlu küratörlüğünde gerçekleştirilen İstanbul’un kültür, sanat ve yaşam festivali ‘360 Dereceden Aşk’, 100’den fazla kültür, sanat, tasarım profesyoneli, 200’den fazla eser envanteri ile devam ediyor. Seramik sanatçısı Zeynep Homan'ın Çingene Palamutu Sergisi de The Marmara Pera'da 28 Şubat'a kadar ziyaretçilerini bekliyor.

Ana teması ‘aşk’ olan ‘zamansız’ bir kültür, sanat ve yaşam festivali olan ve‘Aşk tek bir gün kutlanamaz’ parolasıyla yola çıkan festivalde, Şubat ayı boyunca sürecek etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Festivalin teması “Kahraman Sensin”

Festivalin kurucusu  ve küratörü Işık Gençoğlu, festivalin temasıyla alakalı olarak şunları söyledi:

“11. 360 Dereceden Aşk Festivali’nde gerçek kahramanlığı anlaşılır kılmak bu yıl hedefimiz. Biz kahramanların peşine düştük. ‘Seven, seviyorum diyebilen, Gördüğü dertlere derman olmayı seçen, Yapılması gerekeni başkasından beklemeyen, kendisi yapan.’ Kısaca bir kahraman beklemeden, kahraman olanları festivalimize davet ediyoruz. Evet, Kahraman Sizsiniz! Aşk yine kapımızı çalacak. Kapılar bu yıl kahramanlara açılacak. Var mısınız?”

Zeynep Homan'ın Çingene Palamutu Sergisi ziyaretçilerini bekliyor

'Çingene Palamutu Sergisi'yle festivalde boy gösteren seramik sanatçısı Zeynep Homan, serginin hikayesiyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Hisar’ın balıkçıları, şarkılı türkülü çingeneleri, sokak satıcıları, midyecisi, çiçekçisi, çöpçüsü, arabacısı, gecenin rastıklı mahmurları... Kısaca hayatın tam ortasında, etiyle, kemiğiyle, tırnağıyla, gizlisi saklısı olmadan sahne alan gerçek kahramanlar... “Çingene Palamutu” serisini yaratırken bana ilham verenler işte bu insanlar. Kimiyle epey vakit geçirdim kimi evimde misafir oldu. Yaşadım, yaşadık... Sonuçta şarkısını bilmediğin insanı ne çizebilirsin ne de heykelini yapabilirsin. Özellikle çingeneler ve balıkçılar hep ilgi odağım oldu. Onlarda gördüğüm “öz”ü, sahiciliği başka hiç bir şeyde hissetmedim. O yüzden bu serinin ismine “Çingene Palamutu” ismini verdim. Onları palamutla birleştirip tabaklara çizdim, heykellerini yaptım. Serideki kadınlarım; dişi enerjisini tüm benliğinde hisseden, gözleri kapalıyken bile onlarca palamutla koşabilen, özgür kadınlar. Karakterlerin isimlerini boylarına göre adlandırılan palamut isimlerinden ilham alarak verdim. Torik Leyla, Pala Osman, Savra Suzan, Kestane Feryal, Piçuta Saadet, Zindandelen Zehra... Hepsinin ayrı bir hikayesi ve şarkısı var. Palamut figürü “erki” akla getirse de aslında “balık” kadim kültürlerde dişi enerjinin ilk sembollerinden. Değişimi, dönüşümü, doğurganlığı ve yenilenmeyi anlatıyor. Benim kadınlarım da hayal kurmayı bilen, korkusuz, hiç bir şeye boyun eğmeyen, cesur kadınlar. Hayatla çarpışırken kendini hiç birşeyden sakınmayan, gözü pek... Çünkü gerçek güzeldir."

Çingene Palamutu Sergisi, 28 Şubat'a kadar The Marmara Pera'da görülebilir.

“Kahraman Sensin” sergisi devam ediyor

Aralarında Andreas Georgiadis, Arzu Taylan, Ayşen Savcı, Berna Karaçalı, Beyza Boynudelik, Ceyda Caba Şendil, Çağdaş Erçelik, Desen Halıçınarlı, Didem Kavuzlu, Dilek Aydın, Ebru Baç+Aylin YLD Eskinazi, Elena Papadimitriou, Ersin Gürtel, Evren Gül, Evrim Özeskici, Gabrielle Reeves, Gizem Gözde Uçar, Gülderen Depas, Güneş Öztürk Yılmaz, Hakan Kürklü, Hemad Javadzade, Işıl Gönen, Kemal Şirin, Konstantin Schmitd, Leyla Ersin Ekmekçiler, Mehmet Özcan, Meliha Sözeri, Neşe Çoğal, Nihal Gündüz, Nur Gürel, Nurgül Gün Güney, Olga Alexopoulou, Özcan Uzkur, Sabrina Fresko, Saygun Dura, Semra Ecer, Semra Özümerzifon, Sernur Işık, Şirin Koçak, Ümit Ünal, Yılmaz Bulut ve Zeynep Homan’ın olduğu isimlerin yer aldığı “Kahraman Sensin” sergisi 28 Şubat tarihine dek The Marmara Pera’da görülebilecek.

“Heroic” mücevher sergisi

InterContinental Istanbul’da 8 Şubat’ta açılan sergi 28 Şubat'a kadar devam edecek. Küratörlüğünü Iris Kritikou ve Işık Gençoğlu’nun yaptığı sergide Arman Suciyan, Ayşe Ünaydın, Gülnur Özdağlar, Sabrina Fresko, Semra Ecer ve Sıdıka Rodop’un işleri yer alıyor. 

“Kahramanlar” sergisi

360 Restaurant’taki sergi 28 Şubat'a kadar devam edecek. Sanatçılarından bazıları ise şöyle sıralanıyor:

Andreas Georgiadis, Arden Oluk, Arzu Taylan, Ayşegül Şibiroğlu, Beyza Boynudelik, Ceyda Caba Şendil, Çağdaş Erçelik, Desen Halıçınarlı, Dilek Aydın, Elifko, Ersin Gürtel, Fulden Adatürk, Gül İclal Öner, Genco Gülan, İpek Yeğinsu, Kerem Sanlıman, Leyla Diana Gücük, Mehmet Acar, Nihal Güres, Nurgül Gün Güney, Ümit Ünal.

İlahi aşk sohbetleri

23 Şubat’ta İsmet Yazısı moderatörlüğünde düzenlenecek olan ‘İlahi aşk sohbetleri’, The Marmara Taksim’de Mehmet Genç’in katılımıyla saat 14.00’te başlayacak.