Gündem

300 milyonluk İran plastiği vurgunu: Paravan firmalar ve buharlaşan yükler!

Aralarında İranlıların da olduğu 8 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu

21 Mart 2024 08:27

Türkiye'ye İran üzerinden ithal edilmiş olan plastik hammadde ticaretinde 300 milyon liraya varan bir dolandırıcılık olayı ortaya çıktı. Yüzlerce TIR ile nakledilen mallar, gölge şirketler aracılığıyla ortadan kayboldu. Mağdur olduğunu söyleyen bir iş insanı, "Müşterilerden aldığım ödemeleri dolandırıcılara kaptırdım. Mal teslimatını gerçekleştiremedim ve mal varlığıma haciz geldi" şeklinde konuştu. Suçlamaların odağındaki kişiler ise suçlamaları birbirlerine yöneltti.

Plastik endüstrisinde kullanılan ve İran'dan ithal edilen tonlarca kimyasal madde, büyük bir dolandırıcılık vakasının merkezinde yer aldı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, üç İran vatandaşı ve iki Türk vatandaşı olmak üzere toplam beş kişinin Ağustos 2016'da H. Hammadde Sanayi isimli bir şirketi kurduğu belirlendi.

Güçlü pazarlama hamlesi

Halk.tv.com.tr Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Dinçer Gökçe'nin aktardığına göre, firmanın ana hedefi, İran'dan temin edilecek plastik hammaddenin Türkiye'deki pazarlamasını gerçekleştirmekti. Şirketin kurulumunun hemen ardından, Türk ortaklar N. B. ve M. U. pazarlama faaliyetlerini arttırdı. Bu dönemde, uzun süredir plastik hammadde ticaretiyle uğraşan M. İna Polimer'in sahibi İsmail N. Ö., bu iki isimle tanıştı.

Üretimi İranlı ortak yapıyor

N. B. ve M. U., bu kişiye, hammadde ithalatı yapan bir şirketlerinin olduğunu, İranlı ortaklarının ise ülkesinde üretici konumda olduğunu kaydetti. İsmail N. Ö., ürün tedarik ettiği müşterileri ile görüştü ve siparişlerini aldı. Sipariş veren her firma ödemesini de yaptı. İsmail N. Ö. de, şirketin hesabına gelen müşteri paralarını N. Ö. ve M. U.’nun kendileri ile paylaşılan şirket hesabına gönderdi.

İki defa dolandırıldı

Ödemeler yapıldıktan sonra ürünlerin teslimi beklendi. Ancak, bu aşamadan sonra bir dizi oyalama süreci devreye girdi. Söz verilen tarihlerde teslimatlar yapılmadı. Büyük bir krizin eşiğine gelen iş insanı İsmail N. Ö., sorunun çözümü için çıkış ararken ikinci bir kez daha dolandırıldı.

Bu kez, temasta olduğu N. Ö., "İranlı ortaklarıma ulaşamıyorum" diyerek yeni bir şirket kurduklarını bu firma üzerinde kendisine malları teslim edebileceğini söyledi. İsmail N. Ö., bu kez M. Plastik Pazarlama şirketine paraları göndermeye başladı. Ancak bu firmanın da, dolandırıcılık olayının bir parçası olarak kurulduğu zaman içinde anlaşıldı. İş insanı İsmail N. Ö., aralarında İranlıların da olduğu 8 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu.

"Ortaklarım beni dolandırdı"

İş insanı İsmail N. Ö.’nün, hakkında suç duyurusunda bulunduğu İranlı D. B. ise, savcılık ifadesinde "Türkiye’den ortaklarım beni de dolandırdı" dediği belirlendi. D. B., N. Ö.’nün, çoğunluk hissesine sahip olduğu şirket için gelen 2 bin ton hammaddeyi İ. A. adına kurulan ve paravan bir firma olarak anılan Y. Plastik Polimer firmasına aktararak iç piyasaya sattığını kaydetti. İran’da fabrika sahibi olduğunu kaydeden D. B., uğradığı toplam zararın 5.6 milyon dolar olduğunu kaydetti. Dolandırıcılık yapmakla suçlanan N. Ö., M. U. ile İ. A. ise, kendilerine yöneltilen suçlamaların gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.