Dünya

30 yıl sonra gelen doğrulama: Adli tıpçılar, Şilili şair Pablo Neruda'nın zehirlendiğini tespit etti

15 Şubat 2023 08:58

T24 Dış Haberler

Adlı tip uzmanları, on yıllar süren çalışmaların ardından Şili'nin en önemli şairlerinden Nobel Edebiyat Ödüllü Pablo Naruda'nın güçlü bir toksinle zehirlendiği sonucuna vardı ve yıllardır ortaya atılan iddiaları doğruladı.

Resmi kayıtlara göre Neruda, askeri darbe demokratik olarak seçilmiş sosyalist arkadaşı Devlet Başkanı Salvador Allende'yi devirdikten 12 gün sonra, 23 Eylül 1973'te prostat kanseri ve malnütrisyon nedeniyle hayatını kaybetti. Ancak birçok kişi, Neruda'nın  askeri darbeden sonra kurulan Augusto Pinochet diktatörlüğüne olan muhalefeti nedeniyle öldürüldüğünü savunuyordu.

10 yıl önce Neruda'nın şoförü, şairin Santiago'da hastanedeyken kendisini arayıp uykusunda "karnına bir şey enjekte edildiğini" söylediğini açıklamıştı. Neruda, bu konuşmadan saatler sonra öldü. Bunun üzerine Şilili bir hakim, Neruda'nın kalıntılarının çıkarılıp incelenmesine karar verdi. 

Neruda'nın kalıntılarından örnekler, analiz için dört farklı ülkeye gönderildi ve 2015'te Şili hükümeti, "ölümden yüksek ihtimalle üçüncü bir partinin sorumlu olduğunu" söyledi.

Neruda'nın yeğeni Rodolfo Reyes, İspanyol haber ajansı Efe'ye yaptığı açıklamalarda şairin kalıntılarında botulinum toksini bulunduğunu, bunun da Neruda'nın zehirlendiği iddialarını doğruladığını belirtti.

Reyes, "Neruda'yı öldüren kurşunu bulduk, vücudundaydı. Kim ateşledi? Yakında öğreneceğiz, ama Nerduda'nın üçüncü bir partinin müdahalesiyle öldürüldüğüne şüphe yok" dedi. 

Neruda'nın kalıntılarında yapılan incelemelerle ilgili tam raporun çarşamba günü açıklanacağı belirtildi.