Dünya

Eski FARC lideri 'silahlı mücadeleye dönüş' dedi

Ivan Marquez yaptığı konuşmada Kolombiya hükümetinin barış anlaşmasına ihanet ettiğini söyledi

29 Ağustos 2019 15:42

Kolombiya'da Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) eski komutanlarından Iván Márquez, hükümetle imzalanan barış anlaşmasından 3 yıl sonra "Yeniden silahlı mücadeleye dönüş" dedi. 

BBC'de yer alan habere göre, internette yayılan bir videoda hükümetle silahların bırakılması için yapılan anlaşmada kilit rol oynayanlardan biri olan Márquez, "Silahlı mücadelede yeni bir dönem başlayacağını" söyledi. 

30 dakikaya yakın konuşan Márquez, Kolombiya hükümetinin barış anlaşmasına 'ihanet' ettiğini söyledi. Márquez, "İki yılda 500'den fazla sosyal lider ve 150 gerilla savaşçı öldürüldü" dedi.Márquez, yeni grubun aynı isimde olup farklı taktikler izleyeceğini söyledi. 

Márquez ayrıca yalnızca 'savunma yanıtı verileceğini' söyledi ve insan kaçırma gibi eylemlerde bulunmayacaklarını belirtti. 

Ivan Marquez kimdir?

Ivan Marquez adını kullanan Luciano Marin Arango, 2016'da Kolombiya hükümeti ile barış anlaşması imzalanmadan önce FARC'ın iki numaralı lideriydi. Dört yıllık barış müzakerelerinde önemli rol oynadı.

Barış sürecinin gereği olarak FARC siyasi bir partiye dönüştü ve Kolombiya parlamentosunda belli sayıda sandalye sahibi oldu.

Marquez, FARC'ın senatodaki beş üyesinden biri oldu. Ancak Temmuz 2018'de göreve başlamak üzereyken FARC'taki silah arkadaşlarından Jesus Santrich'in tutuklanmasını protesto ederek görevi reddetti.

Daha sonra yeraltına çekilen Marquez ilk olarak Ocak ayında bir videoda görüldü.

Videodaki konuşmasında Kolombiya hükümetini barış anlaşmasının gereklerini yerine getirmemekle suçlamış, barış konusundaki "cesaretinin kırıldığını", ama hala barışı desteklediğini ifade etmişti.

Marquez'in silahlara geri dönme çağrısı yaptığı videonun barış sürecinin uygulanmasındaki sorunları daha fazla tartışmaya açması ve geçiş sürecindeki hukuki uygulamalara eleştirilerin artmasına yol açması bekleniyor.

FARC'a güven duyulmayacağını ve liderlerinin hapse atılması gerektiğini savunanlar da haklı çıktıklarını iddia edebilir.