Dünya

23 yaşındaki internet fenomeni, Rus savaş heykelinin "göğsünü gıdıklayarak" fotoğraf çekildiği için tutuklandı

Fenomen hakkında beş yıla kadar hapis cezası isteniyor

14 Şubat 2024 08:29

T24 Dış Haberler

23 yaşındaki fenomen, Instagram videosunda ünlü bir Rus savaş heykelinin göğsünü "gıdıkladığı" için beş yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kaldı. 

Alena Agafonova isimli internet fenomeni, Rusya'nın güneybatısındaki Volgograd'daki Anavatan Çağrıları anıtının altında bir video yayınladıktan sonra tutuklandı. Heykelin göğsünü gıdıklıyor gibi yaparken kendisini video kaydına alan Agafonova, olayın ardından Rusya'nın arananlar listesine alındı ​​ve memleketine döndüğünde alıkonuldu.

Kılıç sallayan bir kadının heykeli olan anıt, II. Dünya Savaşı'nın "Stalingrad Muharebesi Kahramanları"nı anıyor. 

Genç fenomen, soruşturma için iki ay boyunca gözaltında tutuldu. Eyleminden dolayı özür dilediği bir videosu yayınandı ancak hâlâ Volgograd'da cezai kovuşturma ve beş yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya. 

Alena, "mezar alanına saygısızlık" ve "ahlak normlarını hiçe sayan alaycı eylemler" ile suçlandı. Yetkililer, vatanseverlik karşıtı veya "geleneksel değerlere" aykırı görülen her türlü davranışa karşı sert önlemler alacaklarını açıkladı.

Görüntülerde, bir kolluk kuvvetinin davranışlarından dolayı onu azarladığı sırada Alena'nın kelepçelendiği görüldü. 

Bir memur, "Volgograd'ın Merkez bölgesi soruşturma departmanının, Rusya'nın askeri zafer sembolüne saygısızlıktan dolayı size karşı bir ceza davası açtığını size bildiriyorum" dedi. Memur, videosunun "anavatanın savunucularının anısına hakaret" olduğunu ekledi.