Dünya

206 yolculu gemi, Grönland'da karaya oturdu; yardımın cuma günü ulaşması bekleniyor

13 Eylül 2023 07:19

T24 Dış Haberler

206 yolcu taşıyan Bahamalar bayraklı Norveçli yolcu gemisi The Ocean Explorer, Grönland'ın kuzeybatısında karaya oturdu ve suların yükselmesinin ardından bile yola devam edebilir hale gelmedi. 

Danimarka'nın Ortak Arktik Komutası'ndan Komutan Brian Jensen, gemideki kimsenin tehlikede olmadığını ve hasar bildirilmediğini, ancak yetkililerin "bu durumu çok ciddiye aldığını" ifade etti. 

Jensen, salı günü yaptığı açıklamada, "Ünitelerimiz uzakta ve hava durumu olumsuz olabilir" dedi.

The Ocean Explorer'a en yakın Danimarka donanması gemisinin yaklaşık bin 200 deniz mili (2 bin 200 kilometre) uzakta olduğu belirtildi. Jensen, bu geminin The Ocean Explorer'a doğru gittiğini ve cuma günü varmasının beklenebileceğini bildirdi.

104 metre uzunluğu ve 18 metre genişliğindeki Ocean Explorer, pazartesi günü Kuzeydoğu Grönland Ulusal Parkı'ndaki Alpefjord'da karaya oturdu. Dünyanın en büyük ve en kuzeyindeki parkı, buzdağları ile de tanınıyor. 

Yetkililerin yakınlardaki bir başka yolcu gemisiyle temas halinde oldukları ve olası bir ters durumda The Ocean Explorer'a yardım etmelerinin istendiğini belirtti. 

Grönland televizyonu KNR, suların yükselmesiyle geminin kendisinin kurtulabileceğini ifade etti. Ancak Ortak Arktik Komutası, salı günkü gelgitlere rağmen geminin hâlâ kurtulamadığını bildirdi.