Gündem

2023'te en az 315 kadın öldürüldü: En çok evlerinde ve yakınlarındaki erkekler tarafından öldürülüyorlar

"Kadınlar en yakınları tarafından ve silahla öldürülüyor. Cinayetleri durdurmak için bireysel silahlanmanın yasaklanması lazım"

02 Ocak 2024 15:09

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu raporuna göre, 2023 yılında Türkiye’de 315 kadın öldürüldü, 248 kadın da şüpheli şekilde ölü bulundu. Platformun Genel Sekreteri Fidan Ataselim, “315 kadın cinayetinin 155’inin evli olduğunu ve 162’sinin çocukları olduğunu biliyoruz. Kadınlar en çok evlerinde ve en çok en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürülüyor” dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2023 yılına ilişkin kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümü raporunu, İstanbul’un Şişli ilçesindeki Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde düzenlenen toplantıyla bugün açıkladı. Rapora göre Türkiye’de, bir yılda erkekler tarafından 315 kadın öldürülürken 248 kadın da şüpheli şekilde ölü bulundu.

Rapora ilişkin bilgi veren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, şunları söyledi:

“Yüzde 40'ı evli olduğu erkekler tarafından öldürüldü"

"Gelelim 2023 yılı içerisindeki kritik bazı gerçeklere. Kadınları kim öldürdü? Şimdi genel bir yanlış yaklaşım vardır. Örneğin kadınlar öldürüldüğü zaman, kimi zaman manipüle etmek, kadınları suçlamak üzere şöyle söylerler ya, ‘Saat kaçmış, neredeymiş, kiminle birlikteymiş’ diye... Yani aslında şiddet hep uzakta, bir yabancı tarafından, tanımadığı biri tarafından gelen bir mesele gibi ele alınır. Bu gördüğümüz veride, aslında şiddetin öyle uzakta bir yabancıdan geldiğini görmüyoruz. Tam tersine, şiddet tam içimizde ve en yakınlarımızdaki tarafından bize geliyor durumda. Burada yüzde 40,63’ü evli olduğu erkekler tarafından öldürülen kadınlar. Yani en çok mevcut evli oldukları erkekler tarafından kadınlar öldürülüyor durumda. Bunun içerisinde büyük oranda kadınlar, evli olduğu erkekler tarafından öldürülüyorlar. Yüzde 40’a yakın bir civarı boşanma aşamasında oldukları erkekler gerçeği. Bir diğeri birlikte olduğu erkek. Şimdi resmi olarak evli oldukları tarafından yüzde 40 oranıyla, yüzde 13,65’i de birlikte oldukları, yani partner pozisyonda oldukları erkekler tarafından öldürülmüş kadınlar.

"Şiddet uzaktan gelmiyor"

Onun dışında oğlu, akrabası, eskiden evli olduğu erkek, babası, kardeşi yani bunlar aslında büyük oranda kadınların en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete uğradığını ve cinayete kurban gittiklerini kadınların görüyoruz. Şiddet uzaktan gelmiyor. Kadın cinayetleri uzaklarda, hiç tanımadığımız insanlar tarafından gerçekleştirilen şeyler değil büyük oranda.

"Kadın cinayetlerini durdurmak için bireysel silahlanmanın durdurulması lazım"

Bu verilere baktığımızda aslında nasıl durdurabiliriz kadın cinayetleri sorusunun yanıtını da görmeye başlıyoruz. Yüzde 54,92 ateşli silahlar. Kadınlar en yakınları tarafından ve silahla öldürülüyor durumdalar. Büyük bir çoğunluğu silahla öldürülen kadınlar. Şimdi yarısından fazlası gibi bir oran varken neden hâlâ insanlar, katiller, potansiyel failler bu silahlara çok kolayca erişebiliyor durumda? İnternetten kolaylıkla sipariş ediyorlar ve kadınları öldürecekleri silahlar kargoyla adreslerine kadar teslim ediliyor burada.  Yarısından fazlası ateşli silahlarla öldürülürken kadınlar...

Bu sebeple kadın cinayetlerini durdurmak için bireysel silahlanmanın yasaklanması lazım, önlenmesi lazım. 315 kadın cinayetinin 155’inin evli olduğunu ve 162’sinin çocukları olduğunu biliyoruz. Kadınlar en çok evlerinde ve en çok en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürülüyor.

"Kadınların kazanılmış hakları yeniden tartışmaya açılıyor"

Özellikle son zamanlarda aile şuraları, aile sempozyumları gerçekleştirilerek ya da önümüzdeki, bu hafta içerisinde Adalet Bakanlığı’nın gerçekleştireceği Medeni Hukuk Çalıştayı’nı gündeme getirerek kadınların kazanılmış hakları yeniden tartışmaya açılıyor. Tartışılmaya ihtiyaç olan şey, bu düzeyde şiddetin gerçekleştiği şüpheli kadın ölümleriyle birlikte cinayetlerin gizlenmeye çalışıldığı bu hanelerin, evlerin tartışmaya açılması gerekiyor. O aileler, hangi aileler? Bu aileler içerisindeki kurulan ilişkiler nasıl cereyan ediyor? 162 kadının çocuğu varmış.

"Çözüm İstanbul Sözleşmesi'nde"

Sağlıklı aileler, sağlıklı kurulan ilişkiler amaçlanıyorsa eğer, önce kadın cinayetlerini durdurmak gerekir. . Araştırmanız, tartışmanız, bakmanız gereken şey; kadınlar neden hâlâ o hanelerin, o ailelerin, o dört duvarın içerisinde en çok öldürülüyor gerçeğidir. Yüzde 65,7, yarısından fazlası evlerinde öldürülüyor. Şüpheli kadın ölümü verilerine baktığımızda 248 kadının şüpheli ölümü gerçekleşti. Şüpheli kadın ölümü gerçekleri içerisinde de en fazla kadınların ölü bulunduğu yerler, evleri. Bununla birlikte ikinci sırada da yüksekten düşüp ölü bulunan kadınlar oluyor. Çünkü o kapalı kapılar ardından cinayeti ve şiddeti kolay gizleyebileceklerini biliyorlar. Çözüm nerede? Çözüm, İstanbul Sözleşmesi’nin 4 başlıkta anlattığı gibi kadınlar şiddete uğradığını ifade ettiğinde gerçekten korunuyor olmalarını sağlamakta fakat böyle oldu mu, maalesef olmadı.” (ANKA)