Ayşe Zarakol kimdir?
Cambridge Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler Profesörü olan Zarakol, aynı zamanda Emmanuel College'da Politika Araştırmacısı olarak da çalışıyor.
Zarakol, İstanbul'da büyüdü ve Middlebury College, Vermont'a (Siyaset Bilimi ve Klasik Çalışmalar Lisansı) gitmek için ABD'ye taşındı. Lisansüstü dereceleri Wisconsin Üniversitesi'nde olan Ayşe Zarakol, mezun olduktan sonra, 2013 yılında Cambridge Üniversitesi'ndeki görevine başlayana kadar Washington & Lee Üniversitesi Virginia'da Siyaset alanında kadrolu Yardımcı Doçent olarak çalıştı. Araştırmaları tarihsel sosyoloji ve uluslararası ilişkilerin kesiştiği noktada olup, uluslararası sistemdeki Doğu-Batı ilişkilerine, dünya düzeninin/düzenlerinin tarihine ve geleceğine, modernlik ve egemenlik kavramsallaştırmalarına, yükselen ve gerileyen güçlere ve karşılaştırmalı bir şekilde Türk siyasetine odaklanmaktadır.
Prof. Dr. Zarakol, uluslararası damgalanma ve Batılı olmayan mağlup güçlerin (Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Japonya ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Rusya) entegrasyonu konusunu ele alan After Defeat: How the East Learned to Live with the West (Cambridge University Press, 2011) kitabının yazarı. Bu kitap aynı zamanda Koç Üniversitesi Yayınları'ndan Yenilgiden Sonra: Doğu Batı ile Yaşamayı Nasıl Öğrendi (2012) adıyla, Türk okuyucular için yazdığı yeni bir giriş bölümüyle Türkçe olarak da yayımlandı. 2019'da ikinci Türkçe baskısı yayımlandı. Zarakol, 2013 ile 2017 yılları arasında, Dünya Politikasında Hiyerarşileri teorileştirmeyi amaçlayan uluslararası bir iş birliğini yönetti. Son kitabı ise Batıdan Önce: Doğu Dünya Düzenlerinin Yükselişi ve Düşüşü, 2022'de Cambridge University Press tarafından yayımlandı. Bu kitap egemenliği, düzeni ve gerilemeyi daha küresel bir perspektiften yeniden teorileştiriyor. ISA Tarih bölümü, ISA Teorisi bölümü ve APSA Uluslararası Politika ve Tarih bölümünden kitap ödülleri kazandı.
Zarakol, şu anda Uluslararası İlişkiler akademisyenlerini ve küresel tarihçileri tarihsel düzensizlik dönemlerini incelemek üzere bir araya getirecek olan iki yıllık British Academy Knowledge Frontiers bursuna liderlik ediyor. Öte yandan; Uluslararası Organizasyon'da yardımcı editör olarak görev yapan Zarakol, aynı zamanda dergilerin yayın kurullarında da yer alıyor.
Zarakol'un yayın kurulunda yer aldığı dergiler şu şekilde:
Review of International Studies, International Theory, International Relations, International Studies Review, Cambridge Review of International Affairs, Global Anayasacılık, Relaciones Internacionales ve New Area Studies.
Çeşitli hibelerin, merkezlerin ve bilimsel komitelerin danışma kurullarında da görev alan Prof. Dr. Zarakol, 2010 yılından bu yana, Rusya ve Avrasya'da araştırma, güvenliğe yönelik yeni politika yaklaşımları geliştiren PONARS Eurasia uluslararası akademik ağının bir üyesi. Ayrıca düzenli olarak politika notları, editörlü kitap bölümleri, kitap eleştirileri ve daha genel bir okuyucu kitlesine yönelik yazılar yazıyor.
|