Dünya

2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Fransız yazar Annie Ernaux kazandı

06 Ekim 2022 14:01

T24 Dış Haberler

2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Fransız yazar Annie Ernaux kazandı.

Ödülün Ernaux'a, "Kişisel hafızanın köklerini, yabancılaşmalarını ve kolektif kısıtlamalarını ustalık gerektiren keskinlik ile ortaya çıkardığı ve bunu cesaretle yaptığı için" verildiği açıklandı. 

62 yaşındaki Ernaux, genelde otobiyografilere kaleme alıyor. 

Nobel Komitesi, "Ernaux yazdıklarında cinsiyetler, diller ve sınıflar arasındaki eşitsizliklerin damga vurduğu hayatları istikrarlı bir şekilde farklı açılardan inceliyor" ifadelerini kullandı. 

Ernaux'nun 'Les Armoires Vides' isimli ilk romanı 1974'te yayımlanmıştı. Ancak Fransız yazar, 2008 yılında yayımlanan 'Les Années' ile uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmeye başladı. Bu kitap, 2017 yılında 'The Years' ismiyle İngilizceye çevrildi. 

Annie Ernaux'un 6 kitabı da 'Boş Dolaplar', 'Babamın Yeri', 'Seneler', 'Yalın Tutku', 'Babam' ve 'Kürtaj' isimleriyle Türkçe'ye kazandırıldı 

Nodel Ödül Töreni'nin 10 Aralık'ta Stokholm'de düzenleneceği de açıklandı. 

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilen ve 10 milyon İsveç kronu değerinde olan ödül, edebiyat dünyasının en prestijlilerinden kabul ediliyor. 

Bilim dalları, edebiyat ve barış dallarında verilen ödüller, dinamiti keşfederek büyük bir servet kazanan Alfred Nobel'in vasiyeti doğrultusunda verilmeye başlandı. Ödül 1901 yılından itibaren yaşanan iki dünya savaşının sebep olduğu kesintiler dışında her sene düzenli olarak veriliyor. 2021 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Abdulrazak Gurnah kazanmıştı.

Sayılarla Nobel Edebiyat Ödülü

- 1901'den bu yana 114 Nobel Edebiyat Ödülü verildi
- Şu ana kadar 4 ödül iki kişi tarafından paylaşıldı
- 41 yaşında ödülü alan Rudyard Kipling en genç Nobel Edebiyat Ödülü kazananıydı
- En yaşlı kazanan 2007 yılında 88 yaşında ödülü alan Doris Lessing'di
- Ödülü şu ana kadar 1 Türk yazar kazandı: 2006'da Orhan Pamuk