Dünya

2022 Nobel Barış Ödülü kazananı: Ukrayna'daki savaşın diplomatik çözümü yok

05 Aralık 2022 08:57

T24 Dış Haberler

Bu sene Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Rusya merkezli insan hakları kuruluşu Memorial'ın kurucularından İrina Şerbakova, Ukrayna'daki savaşın diplomatik yollarla sonlanamayacağına inandığını söyledi. 

Almanya'nın Hamburg kentinde yapılan törende çalışmaları nedeniyle Marion Dönhoff Ödülü'nü alan Şerbakova, "Putin görevde olduğu sürece onun rejimiyle bir diplomatik çözüm olmayacağına tamamen ikna olmuş durumdayım" dedi. 

Şerbakova, "Tek çözüm, askeri olan olacak" dedi. 

Eninde sonunda diplamasinin yürürlüğe girebileceğini belirten Şerbakova, "Ancak bu sadece Ukrayna savaşı kazandığına inandığında ve kendi şartlarını sunabildiğinde olacak" dedi. 

"Aceleyle yapılan barış çağrılarını çocukça bulduğunu" söyleyen Şerbakova, "Bu savaş birçok şeyi alt üst etti. İşler eskisi gibi olmayacak" diye konuştu. 

Ödülü Şerbakova'ya sunan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "Bu savaş Büyük Rusya genişlemecileri için bir zafer olamayacak" derken, savaştan sonra da Rusya'nın var olmaya devam edeceğine dikkat çekti. 

Rusya Yüksek Mahkemesi, 2021'in aralık ayı sonunda Rusya'nın en eski ve en tanınan insan hakları gözlem kurumu Memorial'ın kapatılmasına karar vermişti. 

Kapatılma kararına gerekçe olarak "Memorial'ın defalarca Rusya'nın yabancı ajan yasasını ihlal etmesi" gösterilmişti. 

Sovyetler Birliği döneminde nükleer fizikçi ve komünist rejim muhalifi Andrey Sakharov tarafından kurulan Memorial, hem Rusya'da günümüzde işlenen insan hakları ihlallerini raporluyor, hem de SSCB'nin ihlallerini araştırıyordu.