Gündem

2017'de Türk vatandaşlığına geri alınmış, büyükelçi yapılmıştı; Merve Kavakçı'ya Dışişleri'nde yeni görev

13 Ağustos 2022 08:44

Son olarak Malezya Büyükelçisi olarak görev yapan Merve Kavakçı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Danışma Kurulu Üyeliği'ne getirildi. Atama kararı resmi gazetede yayımlandı. 

Kavakçı, ABD vatandaşı olduğunu bildirmediği gerekçesiyle 1999'da Türk vatandaşlığından çıkarıldıktan sonra 3 Temmuz 2017'de tekrar Türk vatandaşlığına alınmıştı. Kavakçı, kısa süre sonra 25 Kasım 2017'de Kuala Lumpur (Malezya) Büyükelçiliği'ne atandı. Kavakçı, 2 Haziran'da merkeze çekilmişti. 

Atama, 12 Ağustos 2022 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararında, "Dışişleri Bakanlığında açık bulunan Dış Politika Danışma Kurulu Üyeliğine, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Karanamesinin 2 ve 3 üncü maddeleri gereğince Merve Safa KAVAKÇI atanmıştır" ifadeleriyle duyuruldu.

Kavakçı'nın kızı Fatima Gülhan Kavakçı Abushanab da Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinde Dışişleri tercümanı olmamasına rağmen çevirmen olarak katılmasıyla gündeme gelmişti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, görüşmeye Dışişleri tercümanı yerine Kavakçı'nın katılmasını eleştirmiş, Kavakçı'dan “hanım kızımız” olarak bahsetmesi nedeniyle AK Parti'den tepki gelmişti.  

Merve Kavakçı'nın kardeşi Revza Kavakçı da 2018 genel seçimlerinde AKP İstanbul Milletvekili seçilerek Meclis'e girdi. 

Merve Kavakçı, 1999 seçimlerinde Fazilet Partisi'nden milletvekili seçilerek TBMM'ye girmiş, o dönem Meclis'te takılması 'yasak' olan başörtüsünü taktığı için DSP'nin protestosuyla salondan çıkarılmıştı. Yemin töreni sırasında dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Kavakçı'nın TBMM'de başörtüsü takmasına sert tepki göstermiş; "Burası devlete meydan okunacak yer değildir. Lütfen bu hanıma haddini bildirin" ifadelerini kullanmıştı. 

Vatandaşlıktan çıkarıldı; uzun yıllar ABD'de yaşadı

Türkiye’nin Houston Başkonsolosluğu’nun ABD Dallas Göç ve Vatandaşlık Bürosundan temin ettiği belgelere göre Kavakçı'nın 2 Mayıs 1992 tarihinde Green Card’a hak kazandığı, 5 Mart 1999 tarihinde ise yemin ederek ABD vatandaşlığına geçtiği dönemin Dışişleri Bakanı İsmail Cem tarafından açıklandı.

Kavakçı, 13 Mayıs 1999'da vatandaşlıktan çıkartıldı. 13 Ekim 1999’da yurtdışına çıkış yasağı konuldu ve Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, 18 Ekim 1999 gecesi, Kavakçı’nın evinde arama yaptı. 1999 yılında ABD’ye yerleşen Kavakçı, 3 Temmuz 2017 tarihinde tekrar Türkiye vatandaşlığına alındıktan sonra 25 Kasım 2017'de Kuala Lumpur (Malezya) Büyükelçiliği'ne atanmıştı.