Gündem

20 ülkeden 22 gözlemci, 31 Mart seçimleri için Türkiye'de

Gözlemci heyet, seçimleri uluslararası standartlara uygun olup olmadığı konusunda bir rapor hazırlayacak

30 Mart 2019 17:53

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, 31 Mart günü yapılacak yerel seçimleri izlemek için 20 ülkeden 22 üyeyi Türkiye’ye gönderdi. Gözlemci heyet pazartesi günü seçim süreci ile ilgili basın açıklaması yapacak.

Euronews’ta yer alan habere göre, İngiliz Andrew Dawson başkanlığındaki heyet, Ankara’da siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve medya kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi. Heyet üyeleri, pazar günü başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere yurdun dört bir yanında kurulacak seçim bürolarında oy verme ve oy sayma işlemi sırasında gözlemlerde bulunacak.,

24 Haziran seçimleri ile ilgili rapor hazırlanmıştı

Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerde hukuk reformlarını inceleyen Venedik Komisyonu, daha önce 24 Haziran seçimleri ile ilgili hazırladığı raporda Türkiye’de seçimlerden hemen önce seçim yasasında değişikliğe gidilmesinin uluslararası standartlara aykırı olduğunu bildirmişti.

Türkiye’ye tavsiyelerin de yapıldığı açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu’nun yapısının tarafsız olmasının sağlanması istenmişti. Bu raporda, güvenlik güçlerinin oy kullanılan sandıkların bulunduğu yerlere girmesiyle ilgili kuralların gözden geçirilmesi, güvenlik gerekçesiyle sandıkların yerlerinin değiştirilmesiyle ilgili açık ve kesin kriterlerin belirlenmesi istenirken, oy pusulalarında sandık kurulu mührü taşıması uygulamasının teşvik edilmesi çağrısı yapılmıştı.