Gündem

20. İstanbul LGBTİQA+ Onur Yürüyüşü'ne polis müdahale etti, 361 kişi gözaltına alındı

Gözaltına alınanların bir kısmı gece saatlerinde sağlık kontrollerinin ve ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı

26 Haziran 2022 15:59

20. İstanbul LGBTİQA+ Onur Yürüyüşü öncesi Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ve caddeye çıkan ara sokaklar trafiğe kapatılırken, buluşmanın adresi Sıraselviler Caddesi de polis ablukasına alındı. LGBTİ+’lar engelleri aşarak bulundukları her sokakta yürüyüş gerçekleştirdi. LGBTİ+’lar Cihangir ve çevresinde eylemlerini sürdürdü. Polisin avukatlara verdiği bilgiye göre toplam gözaltı sayısının 361 olduğu belirtilirken, gözaltındaki kişilerin ifadelerinin ardından serbest bırakıldığı duyuruldu. 

 

Yürüyüşte neler yaşandı? 

Sendika.org'da yer alan habere göre İstanbul Onur Yürüyüşü Komitesi, saat 17.00’da Sıraselviler Caddesi’nde buluşma çağrısı yaparken, yürüyüşten saatler önce cadde polis ablukasına alındı ve Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ve bu caddeye çıkan ara sokaklar trafiğe kapatıldı.

20. İstanbul LGBTİQA+ Onur Yürüyüşü öncesi polis İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü öncesi Cihangir ve Büyükparmakkapı Sokak'ta kafelerde oturanlara ve gazetecilere müdahale etti.  Kaos GL'den paylaşılan bilgilere göre müdahalede çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Gözaltına alınan isimlerin arasında geçen seneki Onur yürüyüşünde boğazına basılarak gözaltına alınan AFP muhabiri Bülent Kılıç da var.

TIKLAYIN | 20. İstanbul LGBTİQA+ Onur Yürüyüşü'nden kareler

CANLI BLOG 

18.20 Beyoğlu Havyar Sokakta 15-20 kişi arası grup çembere alındı. Gözaltına alındığı bilgisi aktarıldı. Alana HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de geldi. 

 

17.53: Öğlen itibarıyla başlayan polis müdahalesi ve gözaltılara rağmen LGBTİ eylemcileri, Kabataş'ta basın açıklaması yaptı. 

Açıklama özetle şöyle:

"20. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşümüzü 26 Haziran Pazar günü her yıl olduğu gibi bu yıl da Taksim'de gerçekleştiriyoruz.

"2013 yılında direniş teması ile bir araya gelerek Gezi isyanına akan bizler, gittikçe artan homofobi, transfobi ve bifobi ve her türlü fobiye karşı, erkek egemen devlet politikalarına karşı, heteroseksizme ve şiddete karşı yeniden direniş diyoruz!

"Gezi Parkı için yargılanan ve iktidarın uygun gördüğü kurallara göre karar veren mahkemelerin hukuksuzca ağır hapis cezaları verdiği tüm direnişçileri ve dün 900. haftada bir araya gelen ve gözaltına alınan, yıllardır Galatasaray meydanında kayıplarını arayan Cumartesi Annelerini/İnsanlarını selamlıyoruz.

"Alışın gitmiyoruz"
"Her türlü yok saymaya, hedef göstermeye, yıldırma ve susturma politikalarına karşı Taksim'in tüm sokaklarından burada olduğumuzu, ateşimize su olmayan herkesi yakacağımızı bir kez daha güçlü bir şekilde haykırıyoruz; alışın ya da barışın bizim gitmeye hiç niyetimiz yok.

"Çark caddelerimize, evlerimize, sokaklarımıza, bedenlerimize yapılan saldırılara, tahakküm kurmalara inat yan yanayız; bazen omuz omuza bazen de bacak omuza.

"Devlet eliyle üretilen nefret yüzünden katledilen ve intihara sürüklenen tüm arkadaşlarımızın ahıyla buradayız. Zirve Soylu, Hande Kader, Okyanus Efe, Eylül Cansın, Roşin Çiçek, Doski Azad, Ahmet Yıldız ve diğer tüm arkadaşlarımızın hesabını soracağız.

"Savaşın ve yarattığı baskının giderek herkesi ve her şeyi yuttuğunu biliyoruz. 2015'ten beri gittikçe ağırlaşan savaş politikalarının ve Kürdistan'da sürdürülen savaş politikalarının karşısında da direniyoruz ve direnmeye devam edecegiz.. Ne Lubunyalar Kürdistan'a, ne de Kürdistan LGBTİ+ hareketine sırt çeviremez.

"Lubunyaların ve kadınların yaşamını korumayı hedefleyen İstanbul Sözleşmesi'ni tek gecede kaldıranlara karşı direnmeye devam ediyoruz. Bu hukuksuz geri çekilmeye karşı kadınlar ve LGBTİ+ lar olarak haklı mücadalemizi irademizle sürdürüyoruz. Bizi cezasızlık politikası ile terbiye etmeye çalışanlara burdan sesleniyoruz; İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz!"

16.44: Bolahenk Sokak ile Mebusan Yokuşu’nun kesiştiği noktada polis eylemcilere müdahale etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

16.21: Saat 17'dedi eyleme dakikalar kala Pürtelaş'ta toplananlar Gümüşsuyu'na doğru yürüyüşe geçti.