Yaşam

2 Michelin yıldızlı TURK'un kurucusu Tutak: Patates, bamya ve yoğurtla ödül aldım; elimde kaz ciğeri, havyar olsa neler neler yaparım

"2 yıldız benim için de sürpriz oldu"

19 Ekim 2022 14:57

Dünyanın en prestijli restoran derecelendirme sistemi olarak nitelenen Michelin Rehberi, bu yıl ilk kez listesine İstanbul'u da dahil etti. Listede 2 yıldız alan tek restoran TURK Fatih Tutak oldu. Tutak, "Dünyanın her yerinden, her ürün geliyor yurtdışında. Ellerinin altında her şey var, o ürünleri bana verseler neler yaparım. Şu ürünlerle, patates, bamya, yoğurtla 2 Michelin aldım. Elimde kaz ciğeri, havyar olsa neler neler yaparım. Bir gün balık var, diğer gün yok." dedi.

Tutak, Independent Türkçe’den Lale Elmacıoğlu’nun sorularını yanıtladı.

"2 yıldız benim için de sürpriz oldu"

Michelin yıldızlarının İstanbul'da da verileceği belli olduğunda kurucusu olduğunuz TURK'un ismi öne çıkıyordu. Peki siz 2 Michelin yıldızını bekliyor muydunuz?

Gönlümden geçen bir şeydi yıldız almak. Tek yıldızı bekliyordum açıkçası ama 2 yıldız benim için de sürpriz oldu.

-Bir şef olarak Türkiye'de ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

Ürünün aynı kalitede olmaması, standart şekilde gelmemesi ve tedarikteki problemler çözülmeli. Dünyanın her yerinden, her ürün geliyor yurtdışında. Ellerinin altında her şey var, o ürünleri bana verseler neler yaparım. Şu ürünlerle, patates, bamya, yoğurtla 2 Michelin aldım. Elimde kaz ciğeri, havyar olsa neler neler yaparım. Bir gün balık var, diğer gün yok. Hayatım iyi ürüne ulaşmak için gece balık halinde sabah sebze peşinde, ormanda mantar aramakla geçiyor.

-Türkiye'de restorancılıkla ilgili yapılan en büyük hata nedir?

Önce sizin usta olmanız lazım. Mutfakta o günün organizasyonunu yapabilme yetisi önemli. Nasıl hazırlanır, yemek nasıl pişirilir akşam servisi için tüm detayıyla bilinmeli. Net söylüyorum, bu işi bilmeyenler girmesin. Örneğin bulaşıkçılık psikolojisini bilmeyen sırf restoranım olsun, mekan sahibi olayım diye restoran açmasın. Yazık günah, bu işler kolay değil.