Dünya

2 haftanın ardından Venezuela'da kim kimi destekliyor?

Nicolas Maduro liderliğindeki ülkede, Juan Guaidó kendisini 'geçici devlet başkanı' ilan etmişti

05 Şubat 2019 12:40

T24
Gonca Tokyol

Uzun süredir hiperenflasyonla boğuşan ve halkın başta gıda ile ilaç olmak üzere birçok ürüne ulaşımda sıkıntı yaşadığı Venezuela’daki siyasi kriz devam ediyor. 

Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaidó'nun 23 Ocak’ta kendisini geçici başkan ilan etmesinin ardından özellikle Avrupa’dan erken seçim çağrıları gelirken; Devlet Başkanı Nicolas Maduro bunu reddediyor. Maduro’nun yeni bir seçim planına gidilmesini reddetmesiyle birlikte dün 7 Avrupa ülkesi daha geçici başkan olarak Guaidó’yu tanıdıklarını açıkladı. Bu kararla birlikte İtalya ve Yunanistan dışında tüm Avrupa Birliği ülkeleri Venezuela’da Guaidó’ya destek açıklamış oldu. 

İlk destek ABD'den geldi

1948 ile 1958 yılları arasında Venezuela’yı yöneten diktatör Marcos Pérez Jiménez’i deviren askeri darbenin yıl dönümünde kendisini devlet başkanı ilan eden Guaidó’yu ilk destekleyen ülke ABD oldu. Maduro’nun yeniden devlet başkanı seçildiği geçen yılki seçimleri tanımayan Washington yönetimi, Guaidó’nun duyurusundan neredeyse dakikalar sonra muhalif lidere desteğini açıkladı. 

Amerika'nın kuzeyi ve güneyi Guaidó'dan yana

Amerika kıtasının kuzeyinden (Kanada & ABD) hızlı bir şekilde Guaidó’ya destek gelirken; güneyde de tablo pek farklı olmadı. Venezuela krizine siyasi çözüm amacıyla 2017'de kurulan ve 12 ülkenin temsil edildiği Lima Grubu’nun (Arjantin, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Guatemala, Honduras, Paraguay, Peru) Meksika dışındaki üyeleri de Venezuela’da Guaidó’ya destek verdi. Küba, Nikaragua ve Bolivya ise mevcut devlet başkanını desteklemeye devam etti. 

Avrupa'dan erken seçim çağrısı

 

Avrupa ise ilk günlerde kısmen konuya mesafeli durdu. Avrupa Parlamentosu, ocak ayının son gününde kararını Guaidó’dan yana kullanırken, Avrupa Birliği’nden de aynı yönde hareket etmesini talep etti. AB ise Maduro’ya seçimi erkene alması çağrısında bulunarak son gün olarak pazartesiyi işaret etti. Maduro’nun seçimin öne alınmayacağını söylemesi üzerine ise dün Avrupa ülkeleri teker teker Guaido’yu geçici başkan olarak tanıdıklarını duyurdu. Almanya, Avusturya, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsveç, Litvanya, Lüksemburg, Polonya ve Portekiz şu an için muhalif lidere destek açıklayan ülkeler.

Maduro destekçileri

Peki ya Devlet Başkanı Maduro’yu kimler destekliyor? Destekçilerin başında Türkiye geliyor. Maduro da Guaidó’nun kendisini geçici başkan ilan etmesinin ardından yaptığı konuşmada, desteği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmişti. Türkiye’den sonra Maduro’ya destek veren, dünya siyaset sahnesinin önde gelen ülkeleri Rusya, Çin ve İran. Hem Rusya hem de Çin’in Venezuela’yla gelişkin ticari ilişkileri bulunuyor.