Gündem

19 Mayıs 1919, bağımsızlığı hedefleyen işaret fişeğidir

Son yıllarda hak ettiği önemde kutlanmaktan kaçınılan 19 Mayıs’ı coşkuyla kutlayacağız

Atatürk gençlerle birlikte (Fotoğraf: AA)

19 Mayıs 2024 00:00

Önder Sav*

105'inci yıldönümünü büyük bir gurur ve onurla kutlayacağımız 19 Mayıs 1919, Cumhuriyet tarihimizin önemli kilometre taşıdır. Ülkemizde tarih yazılan, ulusumuzun makûs talihini değiştiren, antiemperyalist mücadeleyi ve tam bağımsızlığı hedefleyen bir işaret fişeğidir.

İşgal altındaki ülkemizde “Amerikan mandacılığı mı, İngiliz himayeciliği mi benimsenmelidir?“ benzeri tartışmalara, Mustafa Kemal Atatürk, tek seçenek koymuştur:

”Ulusal egemenliğin esası olan tam bağımsızlık ve çağdaşlaşma..."

19 Mayıs 1939 (Kaynak: Vikipedi)

19 Mayıs 1919'da başlayan kurtuluş ve aydınlanma yürüyüşü, bütün umutsuzlukları yıkarak saltanat ve halifeliği sonlandırmış, bölünüp parçalanmak istenilen vatan toprağında laik Cumhuriyet'i kurmuştur.

Dökülen kanların, yitirilen binlerce canın korkunçluğunu, dehşet ve üzüntüsünü yaşayan Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet'i gençlere emanet etmiştir.

Son yıllarda, hak ettiği önemde kutlanmaktan kaçınılan 19 Mayıs’ı coşkuyla kutlayacağız. Ne kadar küçümsetilmeye ve unutturulmaya çalışılırsa çalışılsın, gençlerimiz ve bütün ulusumuz, 19 Mayıs'ları sonsuza kadar yaşatmaya ve onurla yaşamaya kararlıdır.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızı, Atatürk’ün bizlere armağan ettiği Nutuk'ta ifade ettiği gibi “her durum ve koşulda" büyük coşku ile kutlayacağız.

Başta gençlerimize ve aklen her yaşta genç olanlara sevgiler, saygılar sunuyorum.


* Eski CHP Genel Sekreteri, eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı