Dünya

17 yaşındaki liseli genç, kendi nükleer reaktörünü inşa etti

25 Ağustos 2024 10:36

Cardiff Sixth Form College'ın Cambridge kampüsünde öğrenim gören 17 yaşındaki İtalyan lise öğrencisi Cesare Mencarini, Genişletilmiş Proje Yeterliliği programı için bir nükleer füzyon reaktörü inşa etti. Proje, Mencarini'ye sadece mükemmel notlar kazandırmakla kalmadı, aynı zamanda üniversite öncesi bir iş yerleşimi ve Cambridge Bilim Festivali'nde çalışmasını sunma fırsatı da sağladı.

Mencarini, projeyi hayata geçirmek için bir YouTube videosundan ilham aldığını ve elektronik ile kodlama becerilerini kendisi öğrenmek zorunda kaldığını belirtti. Projede amacı, nötron üretecek kadar sıcak plazma oluşturmaktı. Ancak, tasarımın kısıtlamaları ve 5,000 Sterlinlik bütçe göz önünde bulundurulduğunda, Mencarini'nin bazı parçaları özel olarak yaptırması ve kontrol sistemlerini bir Raspberry Pi üzerinde kurması gerekti.

Chip'in aktardığına göre, Mencarini, projenin başlangıcında kolej yönetiminin projenin tehlikeleri konusunda endişeli olduğunu fakat yapılan risk değerlendirmeleri sonrasında tam destek aldığını ifade etti. Mencarini, "Tasarımı bütçeye uyacak şekilde uyarlamak zorunda kaldım ve amacım diğer gençleri yenilikçi düşünmeye ve dünyamızı nasıl iyileştirebileceklerine dair fikir geliştirmeye teşvik etmekti," dedi.

Genç mühendis adayı, plazma oluşturmayı başardı ancak füzyon gerçekleşmedi. Bununla birlikte, projenin tam ölçekli ve ulusal olarak finanse edilen bir reaktörde bile füzyona ulaşmanın zorlukları göz önünde bulundurulduğunda, elde ettiği başarının son derece etkileyici olduğu belirtildi. Mencarini'nin çalışması, Bristol Üniversitesi'nden Dr. Yannick Verbelen tarafından takdir edildi ve genç öğrenciye gelecek yıl daha büyük reaktörler üzerinde çalışma fırsatı sunuldu.

Cardiff Sixth Form College Cambridge Başkanı Dr. Julian Davies, projenin 1,5 yıl süren hazırlık sürecinin son derece heyecan verici olduğunu vurgulayarak, "Öğrencilerimize ilgilendikleri projeler üzerinde çalışma fırsatı vermek, sınavları geçmeyi öğretmek ve risk alarak gerçek hayatta uygulanabilir projeler geliştirmelerine olanak sağlamak istiyoruz," dedi. Mencarini'nin çalışma etiği ve enerji sektörü üzerinde yapacağı muhtemel etkiler övgüyle karşılandı. Mencarini, mühendislik alanında üniversite eğitimi almayı ve Bristol'de çalıştığı yıl boyunca üniversite başvurusunda bulunmayı planlıyor.