Dünya

15 yıl arayla çekilen iki fotoğraf, İsviçre Alpleri'ndeki erimeyi gözler önüne serdi

Porter, pazar gecesi sosyal medya platformu X'te paylaştığı gönderide "Yalan söylemeyeceğim, beni ağlattı" ifadelerini kullandı

06 Ağustos 2024 08:49

T24 Dış Haberler 

Bir yazılım geliştiricisi olan Duncan Porter, Ağustos 2009 ve Ağustos 2024'te İsviçre Alpleri'nde eşiyle birlikte çekilmiş bir fotoğrafını yayımladı. Fotoğraf, küresel ısınmanın buzulları eritme hızıyla ilgili çarpıcı bir görüntü oluşturdu. 

Porter ailesi, Ağustos 2009 ve Ağustos 2024'te Rhone buzulunun aynı noktasında çekilen fotoğrafları yayımladı. 2009'da çekilen ilk fotoğrafta arka planı dolduran büyük buz kütlesinin, 2024'te çekilmiş fotoğrafta küçülerek gri kayaya dönüştüğü görüldü. 

Porter, pazar gecesi sosyal medya platformu X'te paylaştığı gönderide "Yalan söylemeyeceğim, beni ağlattı" ifadelerini kullandı. 

Porter, eşi ile birlikte ilk fotoğrafı çekildiği günden beri evlerinin mutfaklarına asmıştı. Yıllar sonra aynı yeri ziyaret etmek ve kızları Maisie ve Emily'nin buzulu göstermek istemişlerdi. Çift bu yüzden karavanla bir Avrupa seyahatine çıkmıştı. 

Porter, "Ama belli ki bu fotoğrafın çekildiği koşullar son derece farklıydı" dedi. Bir hemşire olan eşi Helen Porter da "Bunun gerçekten inanılmaz olduğunu düşündüm" ifadelerini kullandı. 

Resmî istatistiklere göre İsviçre, 2000 yılından bu yana buzul hacminin üçte birini kaybetti ve sadece son iki yılda yüzde 10'u yok oldu. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), küresel ısınmaya ilişkin en kötü senaryosunda, önümüzdeki yüzyıllarda düşük enlemler, orta Avrupa, Kafkaslar, batı Kanada ve ABD, kuzey Asya, İskandinavya ve Yeni Zelanda'da "neredeyse tüm buzul kütlesinin" yok olacağını tespit etmişti. 

Rhone buzulu İsviçre'deki diğer bazı buzullardan daha iyi durumda olsa da Porter'ın iki fotoğrafı arasındaki on buçuk yılda yaklaşık dörtte bir oranında küçülmüş olduğu görülüyor.