Gündem

"15 senelik yasanın varlığı, zehirlemeleri ya da hayvanların yaşam hakkı gasplarını engelleyemiyor"

Ankara Batıkent’te 13, Bursa Orhaneli’nde ise 3 köpek zehirlenerek öldürüldü

11 Nisan 2019 09:09

Ankara Batıkent’te 13, Bursa Orhaneli’nde ise 3 köpek zehirlenerek öldürüldü. Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nden Burak Özgüner, hayvanlara uygulanan şiddetin cezasının caydırıcı olmadığına dikkati çekti. Özgüner, “Türkiye’nin her yerinde her hafta bir zehirleme haberi geliyor. 15 senelik yasanın varlığı zehirlemeleri ya da hayvanların yaşam hakkı gasplarını engelleyemiyor” dedi.

Birgün'den Deniz Yerlikaya'nın haberine göre, Hayvan Hakları İzleme Komitesi Koordinatörü Burak Özgüner, hayvanlara uygulanan şiddetin cezasının caydırıcı olmadığına vurguladı. “Türkiye’nin her yerinde her hafta bir zehirleme haberi geliyor. 15 senelik yasanın varlığı zehirlemeleri ya da hayvanların yaşam hakkı gasplarını engelleyemiyor” diyen Özgüner, şunları ekledi: 

“Bu Türkiye’deki cezasızlığın bir sonucudur çünkü bu tür fiiller tespit edildiği takdirde bin 522 liralık para cezası uygulanıyor ve fail tespit edilirse ya da herhangi bir belediye zehirleme yaptıysa şayet belediyeye ceza kesiliyor ve belediyenin bütçesinden ödeniyor. Gerçekleştiren kişi ya da zehirlemenin emrini veren kişiye para cezası kesilmiyor.

O yüzden korkunç bir cezasızlık ortamı var. İnsanlar para cezası ile bundan kurtulacaklarını böyle gözleri dönmüş bir şekilde hayvanları zehirleyebiliyorlar. Cezanın hiçbir şekilde caydırıcılığı yok. Bakanlık kestiği para cezasının peşine düşmüyor. Ankara’da kimin yaptığı da belli değil.”

Ankara’da Batıkent’e bağlı Turgut Özal Mahallesi’nde bir parkta yaşayan sokak köpekleri, zehirlenerek öldürüldü. Bölgede farklı noktalarda, 13 köpeğin cansız bedeni bulunurken, yaklaşık yedi köpeğin kaybolduğu ve altı köpeğin de tedavi altına alındığı bildirildi.

Ankara’nın ardından Bursa’nın Orhaneli ilçesindeki piknik alanında 3 köpek, zehirlenerek öldürüldü. Orman Piknik Alanı’nda önceki gün öğle saatlerinde yurttaşlar, yol kenarında hareketsiz yatan 3 köpeği görüp yetkililere haber verdi. Bölgeye giden veterinerler, köpeklerin zehirlenerek öldürüldüğünü belirledi. Jandarma ekipleri, köpekleri zehirleyen kişi ya da kişilerin yakalanması için çalışma başlattı.