Ekonomi

15 milyon liralık, “ihalesiz” zeytin alımı tanıdık şirketten: Belediye yetkilisinden “bilmiyorum” yanıtı

11 Mart 2024 12:01

AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, dağıtımı yapılacak olan ramazan kolileri için pazarlık usulü ihaleye çıkarak 15 milyon liralık zeytin alımı yaptı. İhaleyi Adana Ticaret Odası Başkan Yardımcısı ve eski AKP Adana İl Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Haştaş’ın şirketi Haştaş Gıda aldı. T24’ün ulaştığı belediye yetkilileri, söz konusu ihalenin neden pazarlık usulü yapıldığı sorusuna “bilmiyorum” cevabını verdi.

AKP’li Fatma Şahin’in başkanı olduğu Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 2 Şubat 2024 tarihinde “Zeytin Satın Alımı” yaptı. Söz konusu alımı CHP Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Hasan Şencan sosyal medya hesabından duyurdu. Zeytin alımı, Kamu İhale Yasası’nın afet gibi önceden öngörülemeyen olağanüstü durumlar için öngördüğü pazarlık usulü ile gerçekleşti.

15 milyonluk ihaleyi eski AKP yöneticisi aldı

Yaklaşık maliyetin 19 milyon 599 bin 600 lira olarak belirlendiği ihaleyi Haştaş Gıda aldı. Şirketin sahibi Mehmet Haştaş’ın Adana Ticaret Odası Başkan Yardımcısı olduğu ve 2014 yılında AKP Adana İl Başkanı seçilen Fikret Yeni’nin listesinden il yönetimine girdiği öğrenildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Mehmet Haştaş arasında 5 Mart 2024’te 14 milyon 986 bin 800 TL’lik sözleşme imzalandı.

Belediye neden pazarlık usulü yapıldığı sorusuna “bilmiyorum” dedi

İhale ile ilgili konuştuğumuz belediye yetkilileri, zeytinlerin dağıtımı yapılacak olan ramazan kolileri için alındığını söyledi. Söz konusu satın alımın neden ihaleye çıkılmak yerine pazarlık usulüyle ilgili alındığını sorduğumuz yetkili, “bilmiyorum” yanıtını verdi.

Şencan: Mehmet Haştaş kimdir? Zeytin üreticisi mi? Ne acalesi vardı, pazarlık usulü ihale yaptınız?

CHP Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Hasan Şencan, zeytin alımına ilişkin X hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

"Dün sorduk, bugün sormaya devam ediyoruz.

15 Milyon TL’lik zeytini ne yapacaksınız?

Mehmet Haştaş kimdir? Zeytin üreticisi mi? Ne acalesi vardı, pazarlık usulü ihale yaptınız?

Bütün #Gaziantep’e zeytin mi dağıtacaksınız?

@FatmaSahin sesimizi duyuyor musunuz?"