Gündem

14 yıl cezaevinde kaldı; adaletsizliğin giderilmesi için Anayasa Mahkemesi kararı da yetmedi

11 Temmuz 2019 14:32

İktidar, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde, zaten anayasaya göre uyulması zorunlu olan AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanması konusunda adım atacağını vaat ederken, yargı, kişiye göre adalet dağıtmaya, açık mahkeme kararlarına rağmen farklı bir hukuk işletmeye devam ediyor.

1994’te gözaltına alınan Behzat Çakar, Erdoğan Yakışan ve Ümit Işık, avukatların olmadığı bir sorguda terör örgütü üyesi olduklarını kabul etti. Üç şüpheli, bununla yetinmeyip, örgütün istihbarat işlerinde, silah ve patlayıcı taşınmasında çalıştıklarını da sorgularında anlattı. Savcılığa sevk edilen üç şüphelinin sorgusuna yine avukat alınmadı. Şiddet eylemleriyle de suçlanan üç kişi, tutuklanarak cezaevine gönderildi, haklarında dava açıldı.

Mahkemede işkence altında ifadelerinin alındığını, ilgilerinin bulunmadığı eylemlerle suçlandıklarını söylemeleri de yetmedi. Işık ve Yakışan müebbet, Çakar ise 18 yıl 11 ay hapis cezasına mahkum edildi.

Bu karar, Yargıtay tarafından onanarak kesinleşti. Dosya, bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Anayasa Mahkemesi, üç kişinin de hakkaniyete uygun biçimde yargılanmadığı, yargılamanın adil yargılanma ilkesine aykırı olduğuna karar verdi. Mahkeme, kararın bir örneğini de ilk yargılamayı yapan Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Kişiye göre adalet

Benzer dosyalarda farklı örgüt üyeleri için çok sayıda ‘infazı durdurma’ ve ‘yeniden yargılama’ kararı vererek hükümlüleri tahliye eden 6. Ağır Ceza Mahkemesi, üç sanık yönünden yeniden yargılamayı başlatırken, infazın durdurulması talebini reddetti.

İtiraz üzerine dosyaya bakan Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi ise AYM’nin kararına rağmen, mahkemenin takdir yetkisi olduğunu savunarak talebi reddetti.

14 yılını geçirdi, adil yargılamayı bekliyor

Bunun üzerine sanık avukatlarından Neşet Giresun yeniden Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkemenin gazeteci Şahin Alpay kararını anımsatan Giresun,  halen cezaevinde bulunan sanıklardan Çakar’ın yaşamının 14 yılını cezaevinde geçirdiğini, cezasının infazının büyük bölümünü çektiğini bildirdi. Bu aşamada Anayasa Mahkemesi’nin adil yargılama yapılmadığına karar vermesine rağmen, infazın durdurulmadığını belirten Giresun, Yüksek Mahkeme’den yargı kararlarına uyulması konusundaki içtihadını uygulayacak bir karar verilmesini talep etti.