Dünya

13 yıl sonra futbol diplomasisi: Erdoğan Erivan’a gider mi?

Türkiye ve Ermenistan milli takımları, EURO 2024 ön elemelerinde aynı gruba düştü

Erdoğan, Paşinyan ve Aliyev’in 6 Ekim’deki Prag'da aynı masada buluşmuştu

10 Ekim 2022 12:14

Türkiye ve Ermenistan diplomatik ilişkileri normalleştirme yolunda adımlar atarken iki ülkenin A milli futbol takımları 2024 UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO) ön elemelerinde aynı gruba düştü.

YetkinReport'ta yayımlanan bir analizde bu kuranın, 2009 yılında iki ülke milli takımlarının yine UEFA kupası eleme maçlarında aynı gruba düşmesini hatırlattığı belirtildi.

Analizde, "On üç yıl önceki kura Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi amacıyla bir futbol diplomasisinin başlamasına zemin vermişti. Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dönemin Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın daveti üzerine 7 Eylül 2009’de oynanan ve 1-1 beraberlikle sonuçlanan ilk maç için Ermenistan’a gitmişti. Bu Türkiye ve Ermenistan arasında en üst düzeyde kurulan ilk temastı" hatırlatması yapıldıktan sonra "13 yıl sonra futbol diplomasisi: Erdoğan Erivan'a gider mi?" diye soruldu.

Sarkisyan da 14 Ekim 2009'da rövanş karşılaşması için Bursa'ya gelmişti. Bu süreçte atılan adımlar, dönemin dışişleri bakanları Ahmet Davutoğlu ve Eduard Nalbandyan arasında imzalanan protokolün hem Ermenistan hem de Türkiye'de tepki çekmesinin ardından sonuçsuz kalmıştı.

Türkiye ve Ermenistan arasında kara sınırlarını üçüncü ülke vatandaşlarına açma ve hava sahalarını kargo taşımacılığına açma gibi normalleşme adımlarının atıldığı ve Erdoğan ile Paşinyan'ın 6 Ekim’de Prag’da görüştüğü belirtilen YetkinReport analizinde, "Milli futbol takımlarının on üç yıl sonra yeniden Avrupa futbol şampiyonası kurasında birbirine çıkması bu defa zaten başlamış olan normalleşmeyi kolaylaştırabilir" değerlendirmesinde bulunuldu.