Gündem

12 yıla kadar hapsi istenen emekli Tuğamiral Ertürk: Bizim üzerimizden topluma korku salmaya çalışıyorlar

“Bu iddianame değil dedikoduname”

09 Ekim 2022 10:08

Savcılığın 12 yıla kadar hapis cezası istediği 12 emekli askerden biri olan emekli Tuğamiral Türker Ertürk “Bu bir iddianame değil, dedikodunamedir. Hapsi istenen 12 kişiye bakın, ortak özellikleri çıkıp konuşuyor olmaları. Bizim üzerimizden topluma korku salmaya çalışıyorlar” dedi.

Montrö Bildirisi yayımlayanların arasında bulunan  emekli Tuğamiral Türker Ertürk, Sözcü yazarı Ruhat Mengi’ye konuştu.

"Bu dava hukuki bir dava değil, siyasi bir dava"

-Sayın Ertürk, savcı sizin de arasında bulunduğunu 12 amiral için 12 yıla kadar hapis talep etti, ayrıca bir asker için en ağır ceza olan “rütbelerinin sökülmesi” de talep edildi. Biz vatandaş olarak, bir yanda gerçek suçlular için seçim öncesi af çalışması yapılırken sizlere böyle bir ceza talebini şaşkınlıkla karşılıyoruz. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir?

Bu dava hukuki bir dava değil, siyasi bir davadır ve hatırlayın başlangıcı itibarıyla emir-komuta ile başladı, emir-komuta iktidardan kaynaklandı. Savcının esas hakkındaki mütalaasını okudum, bana tekrar kumpasları anımsattı ve yargının üzerinde iktidarın çok ağır bir vesayeti olduğunu bir defa daha somutlaştırdı. Şimdi, mütalaaya bakıyorum, tek bir hukuki gerekçe yok. 91 beraat, 12 cezalandırma, neye göre biliyor musunuz? Ben söyleyeyim; mütalaada adım yok, şöyle yaptı, böyle yaptı, şu nedenle ceza istiyorum gibi hiçbir şey yok, adım yazmıyor ama sonunda “cezalandırılsın” diyor.

-Nasıl yani, hapis cezası verilmesi istenen amirallerin adı yazmıyor mu?

Benim yazmıyor, isterseniz bakabilirsiniz. Mesela “O onunla konuştu, bu şununla konuştu, bu bilmem ne yaptı” diyor, bende hiçbir şey yok ama altta “cezalandırılsın” diyor. Şimdi, niçin böyle söylüyor biliyor musunuz; çünkü ben muhalifim, toplumda bir karşılığım var, yazıyorum, çiziyorum, ekranlara çıkıyorum, işte şimdi sizinle konuşuyorum ve toplumda özgül ağırlığım var, seçimlere doğru gidiyoruz… Bakın, seçimlere doğru gidiyoruz, korku iklimine, muhalif seslerin susturulmasına, halka yalan bombardımanına ihtiyaç var, bu sanal yaratışa, yalana birisi müdahale etmesin diye bizim üzerimizden topluma korku salmaya çalışıyorlar ve dikkat ediyorum; o 12 kişinin ortak özelliği “çıkıp konuşanlar.” Yani ayrım burada. Bugünkü mütalaa, bir de iddianamesi var daha önce, ona bakıyorum “dedikoduname” “O dedi, bu dedi” diye gidiyor, bir fiilin suç olabilmesi için kanunla tanımlanmış olması lazım. Somut delil var mı yok, suç oluşturan unsur nedir o yok, savcı iddianameyi tepkisellik üzerine inşa etmiş.

TIKLAYIN | 'Montrö Bildirisi' davası: 12 emekli amirale 12 yıla kadar hapis istemi