Gündem

12 Eylül döneminde işkence görenlerden hesap vermeden ölen Raci Tetik'e: Affetmiyoruz

"Raci Tetik, kontrgerilla olarak çalışırken de işkence uzmanı olarak biliniyor"

29 Nisan 2019 09:19

12 Eylül darbesi döneminde Mamak Askeri Cezaevi Komutanı olan emekli Albay Raci Tetik'in önceki gün yaşamını yitirmesinin ardından, mağdurlar, Tetik ve ardındaki güçlerden hesap sormaya devam edeceklerini vurguladı.

TIKLAYIN - Hesap vermeden ölen Raci Tetik’in profili ve mirası: Öldürülen gençler,  konuşturulmayan dil, el konan serçe

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, işkencenin insanlığa karşı suç olduğunu vurgulayan Devrimci 78’liler Federasyonu Ankara Derneği Başkanı Hüseyin Esentürk, “12 Eylül öncesinde bir tutuklu kalaslarla vurularak öldürüldü, sorumlusu Tetik’ti. İlhan Erdost’un öldürülmesinin de sorumlusu oydu. O dönemde cezaevinde 12 kişi yaşamını yitirdi, katledildi. bunların hepsinin sorumlusu Tetik’ti. Bunların hiçbirisinin hesabını vermeden gitti. Biz işkencecilerimizi affetmiyoruz, hesap sormak istiyoruz” dedi. İlhan Erdost’un kardeşi Muzaffer İlhan Erdost da Tetik için, “Kontrgerilla’nın bir numaralı adamlarındandı. Yaptığı işkencelerin hesabı kitabı yok” dedi.

“Tetik 4-5 yıl cezaevinde müdürlük yaptı. Bu süreçte Mamak’a gelen binlerce insanı işkenceden geçirdi. Yaptığı işkencelerden hiçbir şekilde sorumlu tutulmadı ve yargılanmadı” diyen Esentürk, şunları kaydetti:

“Eline G3 (piyade tüfeği) alıp koğuşları tarayan bir insandı. Tutukluların mermi isabeti olmasın diye yerlerde süründüğü bir dönem yaşadık. Mamak’a gelen her tutuklu onun karşısına geçmiştir. Onun sorgusundan geçmiştir. Kendine göre formüle ettiği sorular vardı. Aldığı cevaba göre tutuklulara bir davranış sergilerdi. ‘Sağcı mısın, solcu musun, komünist misin’ diye sorardı. Ona uygun bir muamele sergilerdi. 12 Eylül öncesinde bir tutuklu kalaslarla vurularak öldürüldü, sorumlusu Tetik’ti. İlhan Erdost’un öldürülmesinin de sorumlusu oydu. 12 kişi cezaevinde yaşamını yitirdi, katledildi. Bunların hepsinin sorumlusu Tetik’ti."

Kardeşi gözleri önünde dövülerek öldürüldü

Darbenin ardından Mamak Cezaevi’nde kardeşi İlhan Erdost gözleri önünde dövülerek öldürülen Muzaffer İlhan Erdost, hiçbir delil olmadan gözaltına alınma süreçlerinden başlayarak yaşadıklarını anlattı. Erdost, şunları kaydetti:

“Delil bulamadıkları için hakkımızda ‘Derin uygulama yapılması’ istenmiş. Bu ‘ağır işkence yapın, delil üretin’ demektir."

İlhan Erdost’un öldürülmesine ilişkin Tetik’in “Bellerinden aşağı çubuk vurun dedim, bunlar ileri gitmiş. Bir şanssızlık, acemi bir astsubayla sağcı birisinin yüzünden bir kaza oldu” sözlerini hatırlatan Erdost, kardeşi ile birlikte işkence gördükleri araca bindirilen ve cezaevinde görevli olmayan kişileri hatırlattı. Erdost, “Raci Tetik’in emri olmadan cezaevinden dışarıdan biri girebilir mi? Öylece kapattılar. Kontrgerilla olarak çalışırken de işkence uzmanı olarak biliniyor. Hepsini örttüler. Kontrgerilla’nın hizmetinde olan insanlar korundular. Bizim hiçbir suçumuz yokken öldürüldük" ifadelerini kullandı.