Dünya

101 sığınmacıyı kurtaran ve hâlâ yanaşacak liman bulamayan Eleonore'un kaptanı: Kötü hava ölümlere sebep olabilir

29 Ağustos 2019 15:32

T24 Dış haberler

Libya açıklarında 101 sığınmacıyı kurtaran Almanya merkezli yardım organizasyonu "Mission Lifeline"a ait "Eleonore" gemisi hâlâ yanaşacak bir liman bulamadı. İtalya ve Malta geminin limana yanaşmasını yasakladı. Geminin kaptanı Claus-Peter Reisch, hafta sonu beklenen yağışlı hava sebebiyle gemidekilerin hipotermi geçirip hayatını kaybedebileceklerini söyledi. 

Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine'ye konuşan Reisch, mürettebatla birlikte toplamda 120 kişi olduğunu söyledi ve yürürken birinin eline veya ayağına basmamaları için dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Eleonore'un 120 kişi için yeterince büyük olmadığını söyleyen kaptan, gemide hijyen şartlarının kötü durumda olduğunu da belirtti.

Gemideki erzakların da yetersiz olduğu belirtildi. Gemiye çarşamba akşamı erzak desteği yapılsa da Reisch ellerindekinin yaklaşık üç gün dayandığını ifade etti. Mürettebatına uyumaları için yeterince süre vermeye çalıştığını ifade eden kaptan, ilgilenmeleri gereken çok kişi olduğu için bunun her zaman mümkün olmadığını söyledi.

Gerekli desteği bulamayan Reisch öfkeli olduğunu ifade ederken, gerekirse Malta'nın Valletta limanına izinsiz bir şekilde yanaşabileceklerini söyledi.

2017'den bu yana Akdeniz'de düzenli olarak yardım görevlerine çıkan kaptan Almanya'da görev yapan yerel siyasetçilerle iletişime geçtiğini ifade etti.