Ekonomi

100'den fazla ilaçta ödenen fiyat farkı katlanarak arttı: İlaçlarını almadan giden hastalar var

İlaçlar arasında kanser, epilepsi ve tansiyon ilaçları da bulunuyor

09 Ağustos 2023 11:17

İlaçlarını almak için eczanelere giden bazı hastalar, bir süredir normalden yüksek fiyat farkıyla karşılaşıyor. Bu durumun nedeni bazı ilaç firmalarının 100'den fazla taahhüt ettikleri kamu kurum iskontosu uygulamasından vazgeçmesi. O ilaçlar arasında, kanser, epilepsi ve tansiyon ilaçları da var.

NTV'ye konuşan Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, "SGK, geri ödeme listesi olan ilaçlar için firmalardan bir indirim talep ediyor, firmalar da vermeyi taahhüt ediyorlar ve mevzuat gereği zorunlu bir uygulama oluyor. Yaklaşık 100 ilaçta kurum iskontosunu ilaç firmaları uygulamaktan imtina ediyorlar" diye konuştu. 

O ilaçlar arasında kanser, epilepsi, göz ve tansiyon ilaçları da var. Üstelik hastaların alabileceği muadil, yani eş değer bir ilaç da yok.

"'Bir kutu alalım önümüzdeki ay bakalım' diyorlar"

Üney, "Kronik bağırsak, örnek vermek gerekirse bir kutusundan 500 lira fiyat farkı çıkıyor. 3 ayda 6 kutu kullansa hastanın 3 bin lira ödemesi gerekiyor. Bu ilaçların eş değerleri yok yani yerine hasta başka bir ilacı alarak fark ödemeden alamıyor" bilgisini verdi. 

Eczacılar da hastaların ilaç alırken sıkıntı yaşadıklarını anlattı. Erdoğan Şatır, "Normal tansiyon ilacında 300-400 lira fiyat farkı çıkmaya başladı. Kutu adetlerini indiriyorlar, 'bir kutu alalım önümüzdeki ay bakalım' diyorlar. Ciddi sıkıntılar yaşanıyor, hiç alamayanlar da var" ifadelerini kullandı.

Rana Çoruh ise, "En düşük fiyat 100 liradan başlıyor. Bir hastanın reçetesindeki fark giderek artıyor. Hastalar ilaçlarını almadan gidebiliyorlar" dedi.