Ekonomi

10 yıl sonra ilk kez: Mısır Başbakanı, Türk iş insanlarından oluşan heyetle görüştü

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Kupası sırasında Katar'da bir araya gelmişti

17 Şubat 2023 09:45

10 yılın ardından ilk kez Mısır Başbakanı Mostafa Madbouly, Türk iş insanlarından oluşan heyetle görüştü. 

Dünya gazetesinden Kerim Ülker'in haberine göre ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da ısınmasına işaret ediyor. 

Mısır Kabinesi’nden yapılan açıklamada Türk heyetinde endüstriyel geliştirme, tekstil, hazır giyim, spor giyim, tıbbi ürünler ve elektronik alanlarında çalışan 14 şirketin temsilcileri yer aldı. Kahire’de yapılan toplantı, Başbakan Madbouly'nin Türkiye ve Suriye'yi vuran ve on binlerce kişinin hayatını kaybettiği depremin kurbanlarına başsağlığı dilemesiyle başladı.

Doğrudan yatırımlar 2 milyar dolar

Madbouly, "Toplantının mesajı önemli ve net. Bu, Mısır ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin önemini teyit etmeye yönelik bir adım. Türk şirketleriyle daha fazla işbirliği Mısır'ın İngiltere, ABD ve Avrupa gibi önemli dış pazarlara ihracatını da artırabilecek” dedi.

Kabine, toplantının Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Ahmed Samir ile Türk temsilciler arasındaki birkaç alt düzey toplantının ürünü olduğunu söyledi.

Türk şirketlerinin Mısır'daki doğrudan yabancı yatırımları 2 milyar doları buluyor. Türk heyeti toplantıda bu yıl yatırımı 500 milyon dolar daha artırmayı umduğunu açıkladı. Türk işadamları, ülkenin yatırım ortamıyla ilgili endişelerini de dile getirdi. Başbakan Madbouly , "Mısır ve Türkiye, önceki dönemlerde meydana gelmiş olabilecek tüm siyasi farklılıklara rağmen, tarihi ilişkilere sahiptir" dedi.

Hatırlanacağı üzere Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah El Sisi, kasımda Doha'da düzenlenen Dünya Kupası açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmişti.