Yaşam

Amerika'da her 10 kişiden 4'ü siber şiddet mağduru

Araştırmaya göre siber zorbalar özellikle mağdurların kişisel ve fiziksel özelliklerini hedef alıyor

28 Aralık 2019 16:55

Pew Research şirketi tarafından yapılan Çevrimiçi Taciz 2017 raporuna göre Amerika bazında her 10 kişiden 4'ü sanal şiddete uğradığını belirtti. 

Amerika'da yapılan araştırmaya göre özellikle siber zorbalar, mağdurların kişisel ve fiziksel özelliklerini hedef alıyor. Örneğin, araştırmaya katılan Amerikalıların %14'ü siyasi görüşleri sebebiyle, her 10 kişiden 1'i dış görünüşünden dolayı ve ırk ve mezhep gibi özellikleri bağlamında da yine her 10 kişiden 1'inin hedef alındığını belirtiyor.

Bunun yanı sıra mağdur olanlardan ziyade sanal bir mahalle baskısı yaratması açısından birçok kişi durumdan etkilenerek paylaşımlarını tekrar düşünmeye başlıyor. Yine araştırmaya göre Amerikalıların %27'si başkalarının tacize uğradığına tanık olduktan sonra çevrimiçi paylaşım yapma konusunda bir otokontrole gittiğini belirtiyor. Birçok kişi de bu tür şiddet olaylarına tanık olduktan sonra platformları terk ediyor.  Küfür gibi sözel şiddet olaylarına tanık olanların %30'u müdahale etme ihtiyacı içerisinde bulunuyor. 

Siber zorbalığı gerçekleştiren kişilerin önemli kısmını erkekler oluştururken, tehdit daha çok kadınlara yönelik olmakla birlikte kadınları daha fazla etkiliyor. Her zaman mağduriyet oluşturmayıp psikolojik bir korku unsuru olmasına rağmen, kadınlarda bazen çeşitli mağduriyetlerin doğmasına da neden olabiliyor.

Araştırmaya göre sanal şiddetin türleri şöyle sıralandı:

Çevrimiçi lakap takma (%27) 

Birisini mahcup etme çabaları (%22) 

Fiziksel tehditler (%10) 

Takip – Stalklama (%7) 

Sürekli olarak taciz (%7) 

Cinsel taciz (%6)