Ekonomi

1.2 trilyon lira KKM'den çıktı

25 Ekim 2024 10:19

T24 Ekonomi

Döviz alımında artış gözlenirken, kur korumadan çıkış ise yeniden hızlandı. Bu yıl 1.2 trilyon liralık tutar KKM'den çıktı.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkış geçen hafta hızlandı. Aralık 2021’de devreye alınmasıyla kamuya ciddi bir yük getiren kur korumalı hesapların tasfiye süreci devam ederken, sistemde sadece dövizden KKM’ye geçenler kaldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bültenine göre, KKM bakiyesi geçen hafta veriler yayınlanmaya başladığından bu yana en hızlı oransal düşüşünü kaydederek, yüzde 4 ve 58 milyar 336 milyon liralık azalışla 1 trilyon 412.1 milyar liraya düştü.

Kamuya 1 trilyon zarar

KKM stoku Ağustos 2023’te 3.4 trilyon lira ile rekor kırmış ardından Merkez Bankası’ndan gelen düzenlemelerle gerilemeye başlamıştı. Özellikle 1 Ocak’tan itibaren TL dönüşümlü yeni KKM hesabı açılamaması ve mevcut hesaplarında vade sonunda yenilenememesi tasfiye sürecini hızlandırmıştı. 2024 yılına girildiğinde 2.6 trilyon lira olan KKM’de görülen toplam mevduat çıkışı ise 18 Ekim itibarıyla 1.2 trilyon liraya ulaştı. Böylece KKM büyüklüğünün, toplam mevduattaki payı gerileyerek yüzde 7.87 oldu. Ekonomistler, dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından bütçeye dolayısıyla da kamuya hiçbir yükü olmayacak bir politika aracı olarak tanıtılan KKM sisteminden kaynaklı kamunun iki yılda 1 trilyon 58 milyar lira zarara uğradığını hesaplıyor.  Bununla birlikte, Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 18 Ekim ile sona eren haftada 169 milyar 636.40 milyon dolara yükseldi.