Zaferin 100. yıl dönümü; 9 Eylül İzmir'in Kurtuluşu

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ile sonuçlanan Kurtuluş Savaşı'nın son safhası olan Büyük Taarruz ile Anadolu toprakları işgalden kurtarıldı.

09 Eylül 2022 09:51

19

ZAFERİN 100. YIL DÖNÜMÜ; 9 EYLÜL İZMİR’İN KURTULUŞU | Türk ordusu, 9 Eylül 1922 günü İzmir'e girerek şehrin kontrolünü ele geçirdi. Her yıl 9 Eylül günü, İzmir'in Kurtuluşu olarak kutlanmaya başlandı. | Kaynak: Karar

29

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri" emriyle Türk ordusu 9 Eylül 1922 sabahı İzmir'e girdi. Türk ordusunun İzmir'e girişiyle birlikte, 3 yıl 3 ay 24 gün süren işgale son verildi.

39

Türk ordusunun kazandığı bu zafer, Mudanya Ateşkes Antlaşması'na giden süreci başlattı. Türkiye, Mudanya Ateşkes Antlaşması'ndan sonra 24 Temmuz 1923'te Lozan Barış Antlaşması'nı imzalayarak bağımsızlığını kazandı.

49

Türk ordusu tarafından 26 Ağustos 1922'de başlatılan Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı'nın son safhası idi. Kesin sonuç 5 gün içinde elde edildi; 30 Ağustos 1922'de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ordulara bir bildiri yayımlayarak tarihi, "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!" emrini verdi ve 2 Eylül'de Uşak'a girildi.

59

Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde kendisinin de haberdar olmadan Yunanistan Küçük Asya Ordusu'nun Başkomutanlığı'na getirilmiş General Nikolaos Trikupis tutsak edildi.

69

Türk birlikleri, İzmir'e doğru hızla ilerledi. Yunan birlikleri ve Rum siviller Anadolu'dan çekildiler. 9 Eylül 1922 sabahı Ahmet Zeki Bey komutasındaki 2. Süvari Fırkası, ardından Mürsel Paşa komutasındaki 1. Süvari Fırkası birlikleri İzmir şehrine girdi. Ardından 5. Süvari Kolordusu Komutanı Mirliva Fahrettin Paşa, komutasındaki birliklerle saat 10.00'da İzmir'e girdi.

79

İkinci Tümen'in öncülüğünü yapmakla görevlendirilen Dördüncü Alay Komutan Yardımcısı Yüzbaşı Şerafettin Bey'in komutasında yaya olarak en önde giden sekiz er, Bornova'dan Halkapınar'a ilerleyişi sırasında Punta'daki Tuzakoğlu fabrikasına yaklaştıkları sırada fabrika pencerelerinden ateşe uğradı. Bu olayda 4 asker hayatını kaybetti ve hemen orada defnedildiler. İzmir'in kurtuluşu sırasında can veren askerlerin isimleri şöyle: Akşehirli Bekiroğlu Mehmet, Antalyalı Ömer oğlu Hakkı (Sarıarslan), Nevşehirli Ahmet oğlu Seyit Mehmet ve Nevşehirli Ahmet oğlu Ahmet.

89

Konak'a ulaşmayı başaran Şerafettin Bey, Hükûmet Konağı önünde göğsüne isabet eden mermilerle yaralandı ancak Konağa girip balkona Türk bayrağını dikti.

99

Hükûmet Konağı'na bayrağın dikilmesinin hemen ardından Yüzbaşı Zeki komutasındaki süvari birliği Hükûmet Konağı'nın hemen sağında yere alan ve günümüze ulaşmayan Sarıkışla'ya, Üsteğmen Arif ve Takım Komutanı Celal Bey ile Yedeksubay Besim Efendi'nin de Kadifekale'ye bayrağı çekmesi ile İzmir'in işgalden kurtuluşu ilan edilmiş oldu. | Kaynak: Karar