Yöneylem Anket: Erdoğan’ın “Hepimiz aynı gemideyiz” ifadesine toplumun yüzde 66’sı inanmıyor

08 Eylül 2022 08:28

17

YÖNEYLEM ANKET: ERDOĞAN’IN “HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ” İFADESİNE TOPLUMUN YÜZDE 66’SI İNANMIYOR

27

“Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası faiz oranlarını indirdi ve yeniden döviz kurları arttı. İktidarın düşük faiz politikasıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi sizin görüşünüzü en iyi ifade eder?” sorusuna yüzde 68,5, “Siyasi müdahalelerle alınan faiz indirme kararları ülkenin ekonomik durumunu daha da kötüleştirmektedir” dedi. “Evet ne pahasına olursa olsun düşük faiz politikası doğrudur” diyenlerin oranı yüzde 22,2 iken “fikrim yok” diyenler yüzde 9,3 oldu.

37

Katılımcılara, “Bazı siyasetçiler Amerikan Doları ya da Avro’daki değer artışının vatandaşın ekonomik durumu üzerinde doğrudan bir etkisi bulunmadığını iddia etmektedir. Siz bu görüşe katılıyor musunuz?” sorusu da soruldu. Yüzde 86 katılmadığını belirtirken yalnızca yüzde 12,1 katıldığını söyledi. Fikri olmayanların oranı ise yüzde 1,9.

47

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “hepimiz aynı gemideyiz” ifadesi de soruldu. “Siz kendinizi aynı gemide gibi hissediyor musunuz?” sorusuna “Hayır, hissetmiyorum” yanıtını verenlerin oranı yüzde 65,9 oldu. “Evet, hissediyorum” diyenler yüzde 33’te kalırken, yanıt vermeyenler yüzde 1,1 oldu.

57

Ankette hükûmetin sığınmacı/mülteci politikası da soruldu. Hükûmetin politikasını doğru bulanların oranı yüzde 16,1 iken, yanlış bulanların oranı yüzde 81,1 oldu.

67

“Bazı kaynaklar iktidarın Suriye yönetimiyle görüşebileceğini dile getiriyor. Siz Türkiye’nin Suriye yönetimiyle diyalog başlatmasını ister miydiniz?” sorusuna verilen yanıtlar da şöyle: “Evet isterdim” yüzde 61,4; “Hayır istemezdim” yüzde 31,7; “Fikrim yok” yüzde 6,9.

77

ARAŞTIRMA HAKKINDA | Araştırma, Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından daha önce oluşturulmuş Türkiye Siyaset Paneli panelistleriyle CATI yöntemi uygulanarak 26 istatistiki bölgeye bağlı 27 ilde 2.403 görüşme yapılarak tamamlanmıştır. Araştırmanın veri derleme aşaması 25 Ağustos - 1 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklem büyüklüğü, Türkiye genelinde % 95 güven aralığında +/- % 2 hata payıyla çözümleme yapmaya olanak sağlamaktadır. Analizler yapılırken ondalık bölümler yuvarlandığından bazı toplamlar 100’ün altında ya da üstünde olabilir (99 veya 101). Birden fazla cevabın verilebildiği açık uçlu sorularda toplamlar 100’ün üstündedir.