Uzmanlardan 'kara pazartesi' uyarıları: Ekonomi yönetiminin her şeyi iki kez düşünmek zorunda olduğu bir döneme geçiyoruz, hata lüksümüz yok!

Küresel piyasalarda Fed'in politika hatası ihtimali ve ABD'de yükselen resesyon beklentileriyle birlikte jeopolitik gelişmelerin etkisiyle rekor düşüşler yaşanırken, Borsa İstanbul da yeni haftaya sert satışlarla girdi. Uzmanlar konuyla ilgili uyarılarda bulundu.

05 Ağustos 2024 11:06

17

ABD ekonomisine yönelik resesyon endişelerinin artması ve yükselen jeopolitik risklerle, piyasalar haftaya oldukça hareketli başladı. Asya piyasalarında deprem yaşanırken, kripto paralara sert satışlar geldi. Borsa İstanbul, açılıştaki hızlı düşüşünün ardından iki kez devre kesti.

27

Uzmanlar konuyla ilgili uyarılarda bulundu.

37

Mahfi Eğilmez - Savaş gerginlikleri, ABD ekonomisinde resesyon sinyalleri, Almanya başta olmak üzere Avrupa'nın sıkıntıları derken üstüne Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) faizi 0,10'dan 0,25'e yükseltmesiyle carry trade işlemlerinde ortaya çıkan dalgalanma, ABD başta olmak üzere piyasalarda ciddi bir dalgalanmaya yol açtı.

47

Uğur Gürses - Japon Yeni bir ayda yüzde 13 değerlenince Asya borsaları çöktü... ('carry trade'le götürüyorlar' edebiyatına, kıssadan hisse)

57

İris Cibre - Japon Yeni bir ayda yüzde 13 değerlenince Asya borsaları çöktü... ('carry trade'le götürüyorlar' edebiyatına, kıssadan hisse)

67

Atilla Yeşilada - Japon Yeni bir ayda yüzde 13 değerlenince Asya borsaları çöktü... ('carry trade'le götürüyorlar' edebiyatına, kıssadan hisse)

77

Barış Soydan - Dünya piyasalardaki fırtınanın ikinci sebebi ise Japonya'nın geçen hafta politika faizini %0-0.1'den yıllar sonra %0.25'e yükseltmesi sonrasında Yen'in değer kazanması. Japonya'dan ucuza borçlanıp başka ülkelere yatırım yapma alışkanlığının (Yani Carry Trade'in) biteceği korkusu.