Türkiye'nin antik harikaları

25 Nisan 2024 08:21

17

Türkiye'nin antik harikaları

27

CNN tarafından ele alınan bir makalede, Türkiye'nin "olağanüstü mirası" olarak nitelendirilen yerler listelendi. Makalede, "Türkiye antik harikalar açısından oldukça zengindir. Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan ülke, ardında birçok doğal harikaya rakip olacak arkeolojik cazibe merkezleri bırakan sayısız imparatorluğun kalbinde yer alıyor" diye yazıldı.

37

Şerefiye Sarnıcı - İstanbul Fatih / 1600 yıllık tarihe sahip olan sarnıç, Roma döneminde İstanbul'un bir zamanlar bilinen adıyla Konstantinopolis'e su sağlamak amacıyla inşa edilmişti. Bizans - İmparatorluğu'nun hükümdarı olan Theodosius II döneminde inşa edilen sarnıçta depolanan su halka dağıtılıyordu.

47

Dara Sarnıçları - Mardin / Mardin’in Artuklu ilçesindeki Dara Antik Kenti de Türkiye'nin sayılı antik harikaları arasında yer alıyor. Sarnıçlar, yerel halk ve Dara'da konuşlanmış Romalı askerler tarafından kullanılmak üzere dağlardan akan suyu depoladığı biliniyor.

57

Rumeli Han Tüneli - İstanbul/Taksim - Rumeli Han'ın 1894 yılında Sultan 2. Abdülhamid'in baş kâhyası Sarıcazade Ragıp Paşa tarafından inşa ettirildiği biliniyor ancak tünelin inşa edilme amacı henüz belirlenmiş değil. yeraltı yolunu bir görevden diğerine görünmeden geçmek için kullanıldığı tahmin ediliyor.

67

Sancaklar Camii - İstanbul Büyükçekmece / Mimar Emre Arolat tarafından yapılan yeraltı camisi, uzaktan bakıldığında, İstanbul'un eteklerinde post-modern Sancaklar Camii'nin görülebilen tek kısmı düz gri kuru taş duvarlar ve dikdörtgen bir kule olan minaredir. Ancak altında tamamen başka bir dünyadan gelmiş gibi görünen antik bir harika yer alıyor.

77

Göbeklitepe - Şanlıurfa / Göbeklitepe UNESCO tarafından 2018 yılında, tarihte insan yapımı anıtsal mimarinin ilk tezahürü olarak tanındı. Uzmanlar, T şeklindeki sütunların avcı-toplayıcılar tarafından ibadet yeri olarak kullanılmak üzere dikildiğine inanıyor; bu uygulama, daha önce yalnızca yerleşik tarım topluluklarıyla ilişkilendirilen bir uygulamaydı. İnsan olsun ya da olmasın herhangi birinin bu devasa taşları yerine yerleştirdiğini hayal etmek zor" denildi.