Sosyal medyada gezinmekten, çok fazla kahve içmeye; işte uykusuzluğun olası nedenleri
Yatağa yattığınızda hemen dalıyor ve sabaha kadar deliksiz bir uyku çekiyorsanız şanslısınız. Pek çok insan geceleri yatakta saatlerce dönüp durmaktan şikayetçi. Guardian gazetesi, uykusuzluğun olası sebeplerini derledi.
15 Nisan 2019 10:12
113
Yatağa yattığınızda hemen dalıyor ve sabaha kadar deliksiz bir uyku çekiyorsanız şanslısınız. Pek çok insan geceleri yatakta saatlerce dönüp durmaktan şikayetçi. Guardian gazetesi, uykusuzluğun olası sebeplerini derledi.
213
Son yıllarda insanların neden uykusuz kaldığına dair pek çok araştırma yapıldı. Yatak odasında televizyonun varlığından, yanlış yatak seçimine kadar pek çok neden uykuyu doğrudan etkileyebiliyor.
313
Öğleden sonra kahve içmek: Araştırmalara göre kafein içeren içecekler 6 saat boyunca uyumaktan alıkoyabiliyor. 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre, yatmadan önceki 6 saat içinde kahve içen insanların uykuya dalma süresi iki kat artıyor. Uzmanlar kafein yerine süt veya bitki çayı öneriyor.
413
Yanlış yatak seçimi: Kişinin kendine uygun olmayan yatakta yatması ya da uzun süre aynı yatağı kullanması uyku kalitesini etkileyebiliyor. Britanya Uyku Merkezi’nin önerisine göre, omurga yapısına ve kiloya uygun yatak seçimi yapmak gerekiyor.
513
Yatmadan önce yemek: Yatmadan önce yenilen ağır bir menü metabolizmayı yavaşlatıp kilo aldırdığı gibi uyku kalitesini de büyük oranda düşürüyor.
613
Mavi ışık: Yapay ışık yokken insanlar ışığını güneşten alır, akşamlar günün karanlık zamanları olurdu. Şimdi akıllı telefonlar ve bilgisayarlardan çıkan ışığın uykuya dalmayı zorlaştırıldığı ortaya çıktı.
713
Susuz kalmak: ABD Uyku Vakfı’nın araştırmasın göre, gün içinde yeteri kadar su tüketmek uyku kalitesi için de çok önemli. Susuzluğun ağız kuruluğu ve burun tıkanıklığına sebep olduğu ve uykuda horlamaya sebep olabileceği belirtildi.
813
Evden çalışmak: Evden çalışmak çoğu insan için bir hayal olsa da, insomniya riskini arttırdığı belirtildi. Bunun sebebi olarak, insanların özel hayatı ve profesyonel hayatı birbirine karışacağı için stres oranının artması olarak gösterildi. Birleşmiş Milletler’in yaptığı bir araştırmaya göre, evden çalışanların çoğunlukla gece uykularının bölündüğü ortaya çıktı.
913
Farklı saatlerde yatağa girmek: Uzmanlar, düzenli bir yatma saatinin vücut saatini uykuya alıştıracağına dikkati çekiyor.
1013
Yatak odasının sıcaklığı: Gece uyku evresinde insan vücudu doğal olarak sıcaklığını düşürür. Oda sıcaklığının da buna göre doğru derecede olması çok önemli. Uzmanlar 15 ile 19 derece arasında olması gerektiğini söylüyor.
1113
Uyumadan önce alkollü içecekler tüketmek: Alkol, uykuya dalmayı hızlandırsa da uyku kalitesini bozar. DrinkAware kuruluşu, REM uykusunun kalitesinin alkol alındıktan sonraki uykularda düştüğünü açıkladı.
1213
Gün içinde sıkça sosyal medya hesaplarına bakmak: 2015’te Pittsburgh Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre gün içinde sık sık sosyal medya hesaplarında gezinmek, gece uykusunu da etkiliyor. Uyuyamadıkça sosyal medyaya dönen insanların bir kısır döngü içinde kaldıkları belirtildi.
1313
Yatak odasında televizyon, bilgisayar bulundurmak: Bergen Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, yatak odalarında film izleyen ya da bilgisayar oynayanlar daha zor uykuya dalıyor. Araştırmayı yapanlardan Profesör Stale Pallesen, “Televizyon ve bilgisayar oyunları heyecan uyandırır ve uykuyu zorlaştırır, yatak odası seks ve uyku için olmalıdır” dedi.