Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan bağışıklık notları

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet gazetesinde kaleme aldığı ''Bağışıklık bize şimdi lazım'' yazısında bağışıklık notlarını paylaştı. Müftüoğlu, ''Kış karıyla, ayazıyla, buzuyla henüz tam olarak gelmese de maalesef ortalıkta tam bir kış virüsleri bayramı var'' dedi.

22 Ocak 2024 09:17

118

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan bağışıklık notları

218

Bu yıl inflüenza/grip enfeksiyonunun çok ağır ve ağrılı seyrettiğinin altını çizen Müftüoğlu, ‘’Kiminle konuşsam evinde nezle, grip ya da soğuk algınlığı nedeniyle yorgan döşek yatan bir yakınından bahsediyor. Üstelik bu yıl kış virüsü menüsünde önemli değişiklikler de var. Mesela bu yıl inflüenza/grip enfeksiyonu çok ağır ve ağrılı seyrediyor. Bu nedenle de anlaşılan o ki yeni haftaya “BAĞIŞIKLIK NOTLARI”nı hatırlatarak başlamak gerekiyor’’ dedi. İşte Müftüoğlu'nun bağışıklık notları:

318

D VİTAMİNİNİ NASIL KULLANALIM? D vitamini destekleri bu zor günlerin en önemli ve en gözde bağışıklık takviyeleri. Peki o takviyelerden nasıl daha doğru faydalanabiliriz?

418

BİR: Mümkünse damla formatını tercih edin. İKİ: Damla formlarında lipozomal ürünlere öncelik verin. ÜÇ: Tek kullanımda 1-2 bin üniteyi geçmeyin. DÖRT: 2 Bin ünite üzerine doktordan tavsiye alın. BEŞ: Kapsülleri tabletlere tercih edin.

518

ALTI: Düzenli ve devamlı kullanım tek dozdan daha etkili. YEDİ: Yoğurt, ayran, zeytinyağına (yağlı besinlere) eklemek emilimi arttırıyor. SEKİZ: 20 bin ünite üzeri doz sadece doktor kontrolü ile alınmalı. DOKUZ: K2 vitamini ile birlikte almak güvenliği ve etkinliği arttırıyor. ON: Günlük tek doz almak öneriliyor.

618

BAĞIŞIKLIĞIMIZI GÜÇLENDİREN MEYVE VE SEBZELER: Portakal ve diğer turunçgiller. - Nar m Havuç m Balkabağı - Lahana ve karnabahar

718

BAĞIŞIKLIĞI BASKILAYAN İLAÇLAR: - Mide hapları. - Kortizonlu ilaçlar. - Romatizma hapları. - Kemoterapi ajanları.

818

BAĞIŞIKLIK ÇÖKMESİNİN İLK 5 İŞARETİ: - Sık sık nezle geçirmek. - Tekrarlayan ishal ve kabızlık. - Geç iyileşen yaralar. - Tekrarlayan kulak, akciğer, sinüs iltihapları. - Kronik yorgunluk hali.

918

BAĞIŞIKLIK BASKILAYICI YANLIŞLAR: - Aşırı stres / kortizol. - Uzamış yalnızlık / norepinefrin. - Aktivite azlığı. - Uyku sorunları. - Kötü beslenme.

1018

KIŞ ZERDEÇALSIZ GEÇMEZ: Bu zor günlerden geçerken zerdeçalın da önemli bir bağışıklık takviyesi olduğunu unutmayalım. Ama bu arada bu mucize baharatın başka marifetleri olduğunu da bir kenara not edelim. İşte size kısa bir zerdeçal güzellemesi...

1118

FAYDA BİR / BAĞIŞIKLIĞA TAKVİYE: Zerdeçalın farklı etkilerle güçlü bir bağışıklık desteği olduğunu gösteren bilimsel yayınların sayısı da bir hayli fazla. Her gün düzenli zerdeçal tüketimi daha az viral ve bakteriyel enfeksiyon riski anlamına da gelebiliyor.

1218

FAYDA İKİ / KANSERE KALKAN: Bol ve sık zerdeçal tüketenlerde meme, kalın bağırsak, yumurtalık, prostat kanserlerinin sıklığı daha az.

1318

FAYDA ÜÇ / HAFIZAYA DESTEK: Zerdeçalın bellek gücünü desteklediği, Alzheimer riskini düşürdüğü, damar sertliğini frenleyerek bellek kaybına yol açan iltihabi süreçlere “dur” dediğini gösteren güçlü veriler var.

1418

FAYDA DÖRT / ROMATİZMAYI FRENLER: Zerdeçalın faydalı olduğunu bildiğimiz bir diğer sorun da yaşlılığa bağlı kronik romatizmal hastalıklar.

1518

FAYDA BEŞ / DAMARLARI KORUR: Zerdeçalın damar yaşlanmasını geciktiren süreçlere de müdahil olduğunu gösteren veriler var. Damar içi yüzeyini döşeyen koruyucu “endotel” tabakasını destekliyor. Endoteli tamir ederek “plak oluşumu” ve “damar sertliğine” giden süreçleri de yavaşlatabiliyor. Kısacası, damar yaşlanmasını geciktirmede de zerdeçal etkili olabiliyor.

1618

ZERDEÇALLI MUCİZE KARIŞIM: - Yarım çay kaşığı toz zerdeçal. m Yarım çay kaşığı toz tarçın. m 1 çay kaşığı toz siyah üzüm çekirdeği. - Yarım çay kaşığı toz zencefil. - 1 tatlı kaşığı çörek otu.

1718

KIŞ SOFRALARINDA ÇÖREK OTU DA OLMALI: Söz konusu bağışıklık olunca notlarımızda çörek otuna da yer ayırmamızda fayda var. Nedenine gelince... - Bu minik siyah tanecikler magnezyum, çinko, selenyum gibi nadir ama önemli mineralleri, B1, B2, B6 ve diğer vitaminleri içeriyor. - Bu lezzetli siyah taneciklerin esas gücü içindeki bileşiklerden özellikle de timokinonlardan geliyor. - Uçucu olmayan bu yağlar çok güçlü iltihap baskılayıcı etkilere sahipler.

1818

- Bu özellikleri nedeniyle de astım dahil alerjik hastalıklarda, sinüzit gibi üst solunum yolu iltihaplarında çörek otundan yaygın olarak faydalanılıyor. - Çörek otunu kapsül halinde yutmanın bir önemi yok. Doğru olanı, aktara gidip taze ve kaliteli çörek otu alıp tam ya da öğütülmüş halde kullanmak. - Bir başka seçenek de güvenilir firmalar tarafından üretilmiş soğuk sıkım çörek otu yağlarından istifade etmek. Kaynak: Hürriyet