Köşe yazarları, İmamoğlu'na verilen hapis ve siyaset yasağı cezasını nasıl yorumladı?

15 Aralık 2022 08:06

116

Köşe yazarları, İmamoğlu'na verilen hapis ve siyaset yasağı cezasını nasıl yorumladı?

216

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası aldı. İmamoğlu’nun aldığı ceza Türkiye’nin gündemine otururken; pek çok köşe yazarı kararı yorumladı.

316

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi: Bunun bedelini sadece Ekrem İmamoğlu ödemeyecek, demokrasimiz ödeyecek. Siyaset ödeyecek. Ama benim ülkem milyonlarca insanın oyuyla seçilmiş bir siyasetçiyi yasaklamış ülke damgasını yiyecek. Ben Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu karardan rahatsız olduğunu düşünüyorum. Ne oluyor? Birileri yargı üzerinden neyi tanzim ediyor? Unutulmasın, bu ülkeyi bir zamanlar şiir okuduğu için hapse atılan, siyasi yasak getirilen Erdoğan yönetiyor. İmamoğlu hakkında verilen karar çok yanlış oldu. Dilerim istinafta düzeltilir. Ama bu hali bile çok ağır. Ama bu hali bile kabul edilemez.

416

Sözcü yazarı Yılmaz Özdil: Biz bu zaferi, semt semt, mahalle mahalle, sokak sokak bedel ödeyerek kazandık, canımızla kanımızla, alın terimizle kazandık. Onca kahır, onca keder, onca ızdırap… Sabır imecesiyle kazandık. Yüreğimizdeki cam kırıklarının, çektiğimiz acıların toplamıdır Ekrem İmamoğlu, 20 senedir hasret kaldığımız duyguların vücut bulmuş halidir. Ne teslim olacağız, ne teslim edeceğiz, bu defa sırf İstanbul'u değil, Türkiye'yi kazanacağız…

516

Sözcü yazarı Yücel Arı: İmamoğlu'na kesilen 2 yıl 7 ay 15 günlük ceza istinafta ‘böyle karar mı olur' denmez kabul edilirse, ‘tarihin sık sık tekerrür ettiği' memleketimizde neler olacağı anlaşılmıştır sanırım. Tarih tekrar ederken şarkı değişecek sadece… ‘Bu şarkı burada bitmez' sona ererken, ‘Her şey çok güzel olacak' başlayacak!

616

Sabah başyazarı Mehmet Barlas: Nereden bakarsanız bakın İmamoğlu açısından hiçbir yaptırımı olmayan tuhaf bir karar. Ama halkın gözünde itibarını yitirmiş başarısız bir belediye başkanı imajına sahip olan İmamoğlu'na bu karar can suyu oldu. Artık İmamoğlu'nun bu karar üzerinden bir mağduriyet edebiyatı yapacağını, Kılıçdaroğlu ile giriştiği cumhurbaşkanlığı yarışında bir koz olarak kullanacağını beklemek de sürpriz olmaz.

716

Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu: Anlaşılan o ki 2023 seçimleri, siyaset dışı faktörlerin etkisini göreceğimiz, hemen her olayın sadece siyasete tahvil edildiği bir ortama taşınacak! Örneğin, bugünden itibaren kimse İmamoğlu kararında, Ceza Yasası'nın 125. maddesine takılmayacak, siyaset mühendisliğine yönelecek! Masa'dan çıkmayan aday profilinin, adliye koridorlarından çıkarılması oyunu sahnelenecek.

816

Karar yazarı Akif Beki: AK Parti ve Erdoğan’ın, geçmişte kendilerine yapılmasından şikayet edip de başkasına fazlasıyla yapmadığı ne kaldı? Bir bu eksikti, yargı tamamlamış oldu. Artık ‘şu ayrımcılık da kaldı, bu haksızlığı da yapmadılar’ denecek ne var? Ha 2023 seçimlerine etkisi, siyasi sonucu mu? Kendi tecrübeleri ne anlatıyor, AK Parti ve Erdoğan’a sorun. Doğru cevabı, onların mağduriyet hikayesinde bulacaksınız.

916

Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu: İstanbul Belediye Başkanı’na ‘Gözünün üstünde kaşın var’ demişler, ceza vermişler, siyasi yasaklı olmasına hükmetmişler. Yok, 25 sene öncekine değil bugünküne… Kazandığı birinci seçim iptal edilip sonra tekrar kazanan belediye başkanına… 25 sene önceki belediye başkanı kendisine işlemeyen yasağı, eksiksiz ve aynen; bu kez rakibine karşı denemek istemiş. Galiba, bana işlemedi ama bakarsın ona işler diye düşünmüş. Yasakmış, yasakçılıkmış, tarih ne yazar, ne çizer umursamamış. Böyle bir manzaranın hak ettiği nazar, sadece acı bir tebessümdür. Gayrısı fuzulidir.

1016

Yeni Akit Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ali Karahasanoğlu: Bana soracak olursanız, Türkiye standartlarında Ekrem İmamoğlu’na verilen ceza, biraz fazla… YSK üyelerine hakaretten verilen ceza doğru olsa da.. Ceza belirlenirken, alt sınırdan uzaklaşılmasının teamüllere aykırı olduğu kanaatindeyim.. Hele hele.. Son savunma için, sanık avukatlarının süre talebine karşı, “bir hafta sonrasına erteleme” yerine, “3 saat sonrası”na duruşmayı erteleme.. İstinaf’ta kesin bozma sebebi olacak bir kanuna aykırılık olduğu kanaatindeyim…

1116

Halk TV yazarı Mehmet Tezkan: “İmamoğlu 6’lı Masa tarafından Cumhurbaşkanı adayı ilan edilirse önce istinaf, sonra Yargıtay verilen siyaset yasağı kararını jet hızıyla onaylar, başvuru süresi dolduğu için Erdoğan seçime tek aday olarak girer. Seçim boykot edilse de AKP’lilerin oyuyla yeniden Cumhurbaşkanı olur… Olmaz böyle şey demeyin; bu ülkede neler olmadı ki… Veya… Ortalık yatışınca İçişleri Bakanı Soylu, 2 yıl 7 aylık hapis cezasını gerekçe göstererek İmamoğlu’nu görevden alır. Çoğunluk onlarda olduğu için Belediye Meclisi AKP’li birini başkan seçer. Böylece seçim öncesi AKP İstanbul’u ele geçirmiş olur. Hukukçular bu olasılığa karşı çıkacaklardır. Diyeceklerdir ki; görevinden kaynaklanan suç yok, bu sebepten açığa alamaz. Yalova Belediye Başkanı’nın başına gelenleri hatırlatarak itiraz eden hukukçularımıza sorarım: Hukuk devleti mi var? Mahkemenin aldığı İmamoğlu kararı hukuka uygun mu?”

1216

Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı: "Her şey iktidarda kalmak ve bu ülkeyi sıkılmış limon haline getirmek için. Şunu söyleyeyim: Çok zor bir sürece girdi ülke ve siyaset. Her şeyin mümkün olabileceği. Ucu açık... Her şey iktidar içinse, her şey olmaya açık...

1316

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya: Bırakın CHP yönetimini, Ankara’da aklı başında hiç kimse böyle bir kararın çıkacağını beklemiyordu. Hatta İmamoğlu da beklemediği sonuçla karşılaştı… Kim ne derse desin bundan böyle 6’lı Masa’nın “doğal” Cumhurbaşkanı adayı İmamoğlu’dur… Bunun önüne geçmek de bundan böyle olanaksız. Hele ki dün mahkemeden olumsuz kararın çıkması ihtimalini görüp, İmamoğlu’nun çağrısı üzerine apar topar İstanbul’a giden İYİ Parti lideri Meral Akşener de eli güçlenmiş olarak arkasındayken.

1416

HaberTürk yazarı Bülent Aydemir: Bu tür davalar, İmamoğlu’nu kahramanlaştırıyor. Mağduriyet psikolojisi oluşturuyor. Biliyorsunuz, şiir okuduğu için hapse atılan Recep Tayyip Erdoğan’ı halk en üst makamlara yükseltti. Erdoğan, cumhurbaşkanı oldu. 20 yıldır kimse onu yenemiyor. Erdoğan tutuklanıp cezaevine konulunca, 'Bu şarkı burada bitmez' demişti. Ve hep 'Beraber yürüdük biz bu yollarda' diyerek şarkıyı devam ettirdi. Ceza almasına neden olan şiiri okuduğu Siirt'ten birçok kez mesaj verdi. İmamoğlu'nun şarkısı da Erdoğan'ınkine benzeyecek gibi görünüyor. 'Her şey güzel olacak' diyerek İstanbul'u kazanan İmamoğlu de herhalde şimdi, 'Bu şarkı burada bitmez' diyecek!..

1516

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı: Tayyip Bey lütfen bu siyasi yasak kararını eleştirin, aranıza mesafe koyun, kınayın. Tüm AK Partililerin de talebi bu olmalı. Dün hiçbir AK Partili bu karara sahip çıkmadı ama adamakıllı da karşı çıkmadılar. AK Parti, üzerindeki şaşkınlığı atmalı ve siyasi yasaklara her koşulda karşı olduğunu haykırmalı.

1616