Kiracılar dikkat: Tahliye taahhütnamesinde “boş tarih” oyunu!

16 Temmuz 2024 09:43

17

Kiracılar dikkat: Tahliye taahhütnamesinde “boş tarih” oyunu!

27

Kiralara getirilen yüzde 25 zam sınırının kalkmasının ardından kiracı olan vatandaşın belini iyice bükecek. Uzmanlar son dönemde ev sahiplerinin şart koştuğu tahliye taahhütnamelerine karşı uyardı.

37

Artan enflasyonla birlikte hayat pahalılığının belini büktüğü vatandaş, bir zorluğu da temel ihtiyaçlardan biri olan barınmada yaşıyor. Yüksek kira artışlarına karşı getirilen yüzde 25 zam sınırının kalkmasının ardından çoğu ev sahibinin resmi enflasyon üzerinden hesaplanan rakamın üzerinde zam istediği haberleri geliyor. Bunun yanı sıra son zamanlarda kiracı ile ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar tahliye taahhütnamelerini gündeme getirmişti. Ev sahipleri bu taahhütnamelere çeşitli şartlar ekliyor. Uzmanlar ise "Boş tarihli sözleşme tuzağına düşmeyin" uyarısı yapıyor.

47

Son aylarda ev sahiplerinin, kiracılara tek taraflı olarak tahliye taahhütnamesini dayatması, birçok vatandaşın evlerinde diken üstünde oturmasına neden oluyor. Sabah gazetesinden Murathan Yıldırım’ın haberine göre, taahhütnamenin kapsamına ve tarihine bakılmadan atılan imzalar, kiracıların bir anda evsiz kalması ile sonuçlanabiliyor.

57

Avukat Zafer İşeri, Tahliye taahhütnamesinin, kira sözleşmesi ile aynı tarihte imzalanmış gözükmesinin mahkemece geçersiz kılındığını bilen ev sahiplerinin boş tarihli taahhütnameler imzalatmaya başladığını söylüyor.

67

İşeri, “Böylelikle sanki tahliye taahhütnamesi ilerleyen aylarda imzalanmış ve karşılıklı irade sağlanmış gibi bir durum oluşuyor. Böyle durumlarda ev sahipleri, mahkeme kararına bile gerek kalmadan, icra eliyle kiracıyı hızlı bir şekilde evden çıkarma hakkını elde ediyor" diyor.

77

İşeri, “Bilmeden boş tarihli taahhütnameye imza atan vatandaşlarımızın da panik yapmasına gerek yok. Yeter ki haklarını bilsinler. Eğer imzaladıkları taahhütname, kendi iradesi dışında ileri bir tarihte yapılmış gibi gösterilirse, bu durum da irade sakatlamasına girer. Kiracının suç beyanında bulunarak 'Ben hatayla ve bilmeden imza attım' deme hakkı bulunuyor” diye konuştu.