Sigara içmemek. Kanserden ölümlerin yüzde 30’undan, akciğer kanseri vakalarının yüzde 87’sinden sigara sorumlu.
311
Alkol almamak ya da miktarını sınırlamak. Alkol ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, kalınbağırsak, pankreas ve meme kanserinin bilinen nedenlerinden.
411
Radyasyondan ve solaryumdan uzak durmak.
511
Sağlıklı beslenmek. Kısa zamanda yüksek ateşte pişirme gibi yöntemlerden kaçınmak önemli. Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durulmalı. Günde 2-3 gramdan fazla tuz tüketilmemeli.
611
Egzersiz yapmak. Her gün 30 dakika egzersiz yapanlarda meme, kalınbağırsak, rahim ve prostat kanseri daha az görülür.
711
Kiloyu korumak. Aşırı kilolar başta meme kanseri olmak üzere kalınbağırsak, rahim, yemek borusu, böbrek, pankreas, prostat ve yumurtalık kanseri ile çok yakın ilişkili.
811
Kanserin erken belirti ve bulgularını bilmek. Açıklanamayan kilo kaybı, ateş, halsizlik, ağrı, deri değişiklikleri, bağırsak ve idrar alışkanlıklarındaki değişiklikler, beklenmedik ve anormal kanamalar ile akıntılar, iyileşmeyen yaralar, vücutta ele gelen kitleler, şişlikler, yutma güçlükleri, hazımsızlık ve ses kısıklığı kanserin belirtileri olabilir.
911
Kanser riskini bilmek ve kanser tarama programlarına girmek.
1011
Stresle başa çıkmak. Stres, dolaylı olarak kanseri tetikleyebilir.
1111
Enfeksiyonlardan korunmak. Human papilloma virüsü rahim ağzı kanserine, hepatit B virüsü karaciğer kanserine neden oluyor.