EURO 2024'te ilk defa kullanılacak teknoloji: Bağlantılı top

Avrupa Futbol Şampiyonası kapsamında birçok farklı teknolojiden yararlanılacak. O teknolojilerden bir tanesi de bağlantılı top. Peki, bağlantılı top teknolojisi hakkında neler biliniyor?

10 Haziran 2024 14:24

16

EURO 2024'TE İLK DEFA KULLANILACAK TEKNOLOJİ: BAĞLANTILI TOP

26

14 Haziran-14 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Avrupa Futbol Şampiyonası'ndaki (EURO 2024) maçlarda; Video Yardımcı Hakem (VAR), yarı otomatik ofsayt sistemi, gol çizgisi ve bağlantılı top teknolojisi gibi teknolojik sistemler kullanılacak.

36

Hakemlerin anlık olarak almasına fırsat tanıyacak olan “bağlantılı top teknolojisi”, oyuncu pozisyon verilerini yapay zekâ aracılığıyla işleyecek. Yarı otomatik ofsayt teknolojisi ile de katkıda bulunacak olan bağlantılı top, maç içinde daha hızlı karar verilmesine yardımcı olacak. Ayrıca topa dokunuşlar hakkında veri toplanmasına da yardımcı olacak olan bu yeni teknoloji, elle oynama ve penaltı pozisyonlarını çözme konusunda hakemlerin harcadığı zamanı kısaltacak.

46

Bu yeni teknolojinin yanı sıra geçmişte kullanılan farklı teknolojilerden de EURO 2024’te yararlanılacak. Hakemlerin işini en çok kolaylaştıran sistemlerden Video Yardımcı Hakem (VAR), EURO 2024’te de kullanılacak. Maçlarda bir VAR, iki Video Yardımcı Hakem Asistanı (AVAR) ve üç video operatörü olacak şekilde 6 kişi görev yapacak.

56

Stada yerleştirilen 10 özel kamera ile çalışan “yarı otomatik ofsayt sistemi” ofsayt pozisyonları konusunda hızlı ve daha doğru karar verilmesine imkan sağlayacak. Her bir oyuncunun 29 farklı vücut noktasının izlendiği sistem, ofsayt pozisyonları için topun temas noktasını belirlemede bağlantılı top ile entegre olarak çalışacak.

66

Turnuva için belirlenen tüm sahalara kurulan gol çizgisi teknolojisi, 2016’dan bu yana kullanılıyor. Kalelere yerleştirilen yedişer kamera ile çalışan sistem, kale alanında bulunan topun takip edilmesini sağlıyor. Hakemlerin saatiyle entegre çalışan sistem, gol anından 1 saniye sonra hakemlerin saatine titreşim göndererek gol olup olmadığını haber veriyor.