Ekonominin nabzı | Finans yazarlarının gündeminde ne var?

Ekonomi yazarlarının piyasadaki gelişmelere ilişkin analizlerini ve değerlendirmelerini, merak edilen sorulara ilişkin cevaplarını sizler için toparladık. İşte ekonomi yazarlarının bugün yazdığı yazılardan öne çıkanlar...

27 Şubat 2024 10:02

15

Şeref Oğuz - Ekonomi: Türkiye'nin bu listeye girmesi dışardan gelen yatırımların önünü tıkamış durumda. Yabancı yatırımcılar, “Bu ülke gri listede, her an kara listeye de düşebilir” diye kanaat geliştirip iki kere düşünüyorlar yatırım yaparken. Eğer bu gri listeden sıyrılabilirsek, yabancı sermaye de “tamam, bu ülke güvenli” diyerek daha rahat gelebilir. Ve tabii, gri listede olmak finansal açıdan da bize ekstra maliyet çıkarıyor; sendikasyon kredileri yükselen maliyeti gibi... Kaldı ki yabancı sermaye çekme konusunda iddiamız var ise bizim gri listede işimiz olamaz. Bu yüzden diyoruz ki “haydi, daha fazla gayret gösterip bu listeyi ağartalım!”

25

Erdal Sağlam - 10 Haber: Kredi kartı kullanımındaki yoğunluk ve artmaya devam eden tüketici kredileri nedeniyle talebin istenildiği kadar frenlenemediği ortada. Ekonomi yönetimi aslında başından beri kısıtlama istedi ama Cumhurbaşkanı'nın isteği nedeniyle, bu adımı atamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istediği ortada, çünkü ilk politika faiz artırımlarında kredi kartı faizleri buna bağlı artırılırken, son 3 aydır politika faizi artırıldığı zaman bile, kredi kartı faizi sabit tutuldu. Seçim nedeniyle faizleri aşağıda kalınca kredi kartı kullanımı da iyice arttı. Önce özendirilip sonra 'çok oldu' deniyor

35

Alaattin Aktaş - Ekonomi: Kira artışlarına yüzde 25 sınırlama getiren uygulamanın süresi 1 Temmuz 2024 tarihinde sona erecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir süre önce bu uygulamanın gözden getirilebileceğini ifade etmiş, ancak Şimşek’in bu sözleri sınırlamanın kaldırılacağı şeklinde yanlış yorumlanmıştı. Mevcut durumda sınırlama kaldırılacak mı, devam mı edecek; henüz belli değil. Ancak şu bir gerçek; yüksek kiralar kiracıları mağdur ediyor ama bu uygulama da ev sahiplerini mağdur ediyor. Kiralar öylesine yükseldi ki artışın öngörüldüğü gibi yüzde 25’le sınırlı tutularak güncellenmesi benzer konutlara göre kiranın çok düşük kalması sonucunu doğuruyor ve bu da ev sahiplerinin aleyhine bir durum yaratıyor.

45

Murat Muratoğlu - Sözcü: İş ve İşçi Bulma Kurumu Ocak 2024 itibarıyla iş arayan kayıtlı işsiz sayısını 2 milyon 400 bin 827 olarak açıkladı. Ocakta işsizlik maaşı alanların sayısı 409 bin kişiyle kayıtlı işsizlerin beşte bir düzeyinde kaldı. Demek işsiz 2 milyon kişinin parası varsa yancıkta, başvurup yük olmak istemediler İşsizlik Fonu'na! Ağır yararlanma koşulları nedeniyle resmi işsizlerin yaklaşık yüzde 15'i işsizlik ödeneği hakkını kullanabiliyor. "Şartları esnetebilirler mi acaba?" diye boşuna sorma... Bırakın kolaylaştırmayı önce deve bulup sonra hendek atlatmanız gerekiyor ki ödeme alabilin... İşten çıkartılanların işsizlik ödeneği alabilme koşulları önceki yıllarda yapılan değişikliklerle iyice zorlaştırıldı. Buna karşılık fondan işverenlere kaynak aktarımı kolaylaştırılıp yaygınlaştırdı.

55

Naki Bakır - Dünya:  Ocak 2024 itibarıyla Türkiye’de 100 kişiye yaklaşık 34 motorlu taşıt düşüyor. Başka deyişle yollarda, otoparklarda ve kaldırımlarda insan nüfusunun üçte biri kadar taşıt var ve özellikle kaldırımlar taşıt işgali altında bulunuyor. 20 yıl önce 100 kişiye düşen motorlu taşıt sayısı 13,3 düzeyindeydi. Buna göre 2003 yılında 8 kişiye 1 bir taşıt düşerken, artık her 3 kişiye bir taşıt düşüyor. Ortalama hane büyüklüğü yaklaşık 3 kişiye indiğine göre de hane başına ortalama bir taşıt düştüğü görülüyor.