Dakika dakika 15 Temmuz: Darbe girişimi gecesinde neler yaşandı?

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçti. FETÖ'nün 2016 yılındaki darbe girişimi sırasında şehit düşenleri anma dolayısıyla Demokrasi ve Millî Birlik Günü'nde etkinlikler düzenleniyor. Peki, 15 Temmuz gecesi neler yaşandı? İşte saat saat yaşananlar...

15 Temmuz 2024 10:19

122

Dakika dakika 15 Temmuz: Darbe girişimi gecesinde neler yaşandı?

222

15 Temmuz 2016’da saat 14.00 civarı Kara Havacılık Komutanlığı'nda görevli bir binbaşı, Yenimahalle'deki Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Yerleşkesi'ne giderek darbe girişimi olacağına ilişkin ihbarda bulundu. İhbar üzerine MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Başkanlığı'na geçti. Burada bir toplantı gerçekleştirilmesinin ardından Kara Havacılık Komutanlığı'ndan 3 helikopterin izinsiz uçuş yapacağı bilgisi alındı. Bilginin araştırılmasına, şüphelilerin gözaltına alınmasına karar verilerek kışlalardan tank ve zırhlı araçların çıkışı yasaklandı. İkinci bir emre kadar askeri uçuşlar iptal edildi.

322

SAATİ ERKENE ÇEKTİLER: Fidan'ın gelişiyle planlarının deşifre olduğu anlaşılan darbeciler, darbe saatini gece 03.00'ten erkene çekti. Fidan’ın ayrılışı sonrası darbeciler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın odasını basarak darbenin başladığını bildirdi. Akar, duruma karşı çıkarak önüne konulan darbe bildirisini imzalamadı.

422

Saat 21:14'te darbe girişimini koordine etme amacıyla ‘’Yurtta Sulh’’ isimli bir WhatsApp grubu kurularak sivil vatandaşlara yönelik "Ezin, yakın, taviz yok" şeklinde vur emri verildi. Saatler 21:23'ü gösterdiğinde bir grup darbeci asker Kuleli Askeri Lisesi'nden çıkış yaptı. Darbeci askerler, 21:52'de köprüye ulaştıktan sonra askeri araçlarla, Avrupa Yakası'na geçiş güzergahını trafiğe kapattı.

522

YILDIRIM'DAN AÇIKLAMA: Dönemin başbakanı Binali Yıldırım'dan ilk açıklama geldi. Yıldırım, "Doğrusu bir kalkışma ihtimali üzerinde duruyoruz. Belliki emir komuta zinciri olmadan, askerin içerisindeki bazı kişilerin kanunsuz bir eylemi söz konusu. Vatandaşlarım ve milletim bilsin ki, demokrasiye herhangi bir zarar getirecek hiçbir faaliyete izin verilmeyecek" dedi.

622

O dakikalarda İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gelen telefonda, sıkıyönetim ilan edildiği, dönemin emniyet müdürü Mustafa Çalışkan ve ekibinin teslim olması istendi.

722

Saat 22.00’de Ankara'da savaş uçakları alçak uçuşa başladı. FETÖ'cü pilotlar helikopterlerle hedeflerindeki Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Ankara Yenimahalle'deki MİT yerleşkesini taradı.

822

TRT'YE BASKIN: Darbecilerin işgal ettiği bir başka kritik kurum ise TRT'ydi. 16 Temmuz'un ilk dakikalarında korsan bildiri okutuldu. Bunun üzerine TÜRKSAT üzerinden TRT'nin yayın akışı durduruldu.

922

Erdoğan’ın ayrılışından kısa bir süre sonra, darbecileri taşıyan helikopterler Marmaris'teki oteli bastı. Çıkan çatışmada, Cumhurbaşkanı'nın koruması özel harekat polislerinden bazıları şehit oldu.

1022

Sivillerin üzerine ateş açan darbeciler, Akıncı Üssü'nden havalanarak sırasıyla TBMM, Gölbaşı Polis Özel Harekat Daire Başkanlığı, Ankara Emniyeti ve TÜRKSAT'ı bombaladı. Onlarca sivil vatandaş ve özel harekat polisi şehit düştü.

1122

Darbecilerin hedefindeki bir diğer isim Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'dı. Ünal dahil 17 general, Moda Deniz Kulübü'ndeki bir nikâhtayken alıkoydu.

1222

ERDOĞAN'IN ÇAĞRISI: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilerleyen saatlerde bir televizyon programına bağlanarak "Milletimizi illerimizin meydanlarına davet ediyorum. Havalimanlarına davet ediyorum ve milletçe meydanlarda havalimanlarında toplanalım ve bunların o azınlık grubu tanklarıyla toplarıyla gelsinler, ne yapacaklarsa halka orada yapsınlar, halkın gücünün üstünde bir güç ben tanımadım bugüne kadar" dedi.

1322

Erdoğan'ın çağrısı üzerine yüz binlerce kişi caddelere, meydanlara, köprülere ve havalimanlarına hareket etti. Darbeciler Boğaz Köprüsü'ne gelen sivillerin üzerine uzun namlulu silahlarla ateş açtı.

1422

Meclis’e hareket eden milletvekilleri, Genel Kurul salonunu açtı. O sıralarda darbeciler Meclis'i bombaladı.

1522

Darbenin Özel Kuvvetler Komutanı olarak seçilen Semih Terzi’nin 02:16'da Şırnak Silopi'den Karargah'ı ele geçirmek üzere Özel Kuvvetler Komutanlığı Karargahı'na geldi. Ancak astsubay Ömer Halisdemir, Terzi'yi vurarak darbe planının seyrinin değişmesinde etkili oldu.

1622

Cumhurbaşkanı'nın Marmaris'ten ayrıldığını öğrenen darbeciler harekete geçti. Bomba yüklü F-16'lar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bulunduğu uçağı vurmak için havalandı.

1722

Vatandaşlar, darbecilerin uçaklarını havalandırmasını önlemek için Akıncı üssünün etrafında toplandı. Üs çevresinde toplanan kalabalığa ateş açılması üzerine 5 kişi şehit düştü. Başbakan Binali Yıldırım, tüm askeri uçakların inmesi, inmeyenlerin de düşürülmesi talimatını verdi.

1822

Bu sırada Cuntanın F-16'ları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı taşıyan ATA uçağının rotasını ve bulunduğu noktayı tespit edemedi. Saatler 03:20'yi gösterdiğinde Cumhurbaşkanı, İstanbul Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı. 1 saat sonra basın mensuplarının karşısına çıkan Erdoğan "Milletin üzerinde hiçbir güç yoktur. Bu bir ayaklanma, vatana ihanet hareketidir. Bunun bedelini çok ağır ödeyecekler." dedi. O esnada bir askeri helikopter ve alçak uçuş yapan F-16 savaş uçağı tarafından taciz yapıldı.

1922

Sabah 06.30 sularında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne bomba atıldı. İstanbul Boğazı'nda bir TOMA, tank atışıyla vuruldu.

2022

Kışlaların önü, tankların çıkışını engellemek için belediye kamyonlarıyla kapatıldı. Eskişehir'den kalkan dost uçaklar, Akıncı Üssü'ndeki pistleri vurdu.

2122

Sabah 08.30 sularında Jandarma Genel Komutanlığı darbecilerden temizlenirken Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve derdest edilen üst düzey komutanlar da kurtarıldı. MİT yaptığı açıklamada, "Sistematik operasyon bitti, nokta operasyonuna geçtik, 1-2 saate tamamlanır" dedi. Darbenin planlayıcısı ve uygulayıcısı olan sivil ve askerlerin çoğu yakalanarak gözaltına alındı.

2222

252 ŞEHİT Tüm yurtta yaklaşık 21 saatte kontrol altına alınan darbe girişiminde asker ve sivil 252 kişi örgüt mensuplarınca şehit edildi. TRT'nin haberine göre yaklaşık 9 bin askeri personel, 35 uçak, 37 helikopter, 74'ü tank 246 zırhlı araç ve 4 bine yakın hafif silah kullanıldığı kayıtlara geçti. Kaynak: Haberler, Erdem Ersoy