05 Temmuz 2022

Bir aday lazım, o da şimdi lazım!

Bu "sistem fetişizmini" bir kenara şimdilik bırakmanın ve seçimi kazanmaya odaklanmanın zamanıdır. Altılı masaya önerim, bu "havanda su dövme toplantılarından" kurtulmaktır

Altılı Masa’nın beşinci toplantısında liderler "daha önce üzerinde anlaştıkları gibi" Cumhurbaşkanı adayı konusuna hiç girmemiş.

Çünkü liderlere göre aday değil, parlamenter sisteme dönülmesi önemliymiş.

Nitekim DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Fox TV’de katıldığı programda şunu söylüyor:

"Bizim ilk amacımız Türkiye’nin nasıl yönetileceği. Geçiş sürecinin nasıl olacağına karar vermeden adayla ilgili tartışmanın içine girmenin yanlış olacağını düşünüyoruz."

11 ay sonra ikili bir seçim yapacağız; bir "icracı Cumhurbaşkanı" seçeceğiz, TBMM’yi yenileyeceğiz.

Yani altı partili masaya bir "ilk amaç" gerekiyorsa bu sanırım önce seçimi kazanmak olmalı.

Araştırmalar gösteriyor ki Anayasa değişikliği yapabilecek bir çoğunluğa bugünkü iktidar bloğu da muhalefet bloğu da ulaşamayacak.

Yani bir "ham hayalden" söz ediliyor!

Üstelik bu milletin karnını doyurmayacak, bu yönde herhangi bir umut da vermeyecek bir ham hayal.

Milletin gündeminde de kaçıncı sırada yer alır bilmiyorum ama çok gerilerden geleceğini tahmin etmek zor değil.

Onun için "parlamenter sistem" bir sonraki seçimin gündemi olabilir.

Bu, Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacak ve sorunları çözecek, çözme yolunda ilerleyecek muhalefet adayının bir beş yıl için daha seçmenin karşısına çıkması demek.

Düşük profilli bir aday ile bu da mümkün olmaz.

Seçimi düşük profilli bir adayla kazanamazsınız.

Parlamento çoğunluğunu kazanmayı sağlayacak şey de listeleri sürükleyecek bir Cumhurbaşkanı adayı olur.

Bugün askıya alınmış gibi görünen ve birçok hükmü yok sayılan Anayasa, sorunlarına rağmen Türkiye’nin üzerine giydirilmiş deli gömleğinin yırtılmasına olanak verebilir.

Öte yandan Erdoğan’ın tek adam yetkilerini kullanarak tahrip ettiği kurumları yeniden işler hale getirebilmek için de o tek adam yetkilerine ihtiyaç duyulacak, burası açık.

Onun için bu "sistem fetişizmini" bir kenara şimdilik bırakmanın ve seçimi kazanmaya odaklanmanın zamanıdır.

Altılı masaya önerim, bu "havanda su dövme toplantılarından" kurtulmaktır.

Bir icraat programı ve bu programı uygulayabileceğine ilişkin güven yaratacak, halka ulut verecek bir aday lazım.

O da şimdi lazım!

Altılı Masa'nın beşinci toplantısından sonra, "istişare mekanizmasını adaylık tartışmasına indirgemeye çalışanların, ülkenin geleceğine dair büyük kazanım olarak görülen çalışmaları sekteye uğratamayacağı" açıklandı

* * *

Tamam da 128 Milyar dolar nerede?

Bağımsız Türk adaleti, CHP’nin, eski Maliye Bakanı Berat Albayrak’a 60 bin lira tazminat ödemesine karar verdi.

Hatırlarsınız: 128 Milyar dolar olayı, Merkez Bankası rezervlerinin "arka kapıdan" satılarak döviz fiyatlarının kontrol edilmesi çabasından kaynaklanıyor.

Merkez Bankası ile Hazine, bu tartışma başlayıncaya kadar gizli tutulan bir protokol yapmışlar ve Merkez Bankası, rezervlerinden Hazine’ye döviz satışı yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Hazine’nin bu yolla elde ettiği dövizi kamu bankaları aracılığıyla piyasada satarak döviz fiyatlarını kontrol etmeye çalıştığı da bir başka gerçek.

Ben şahsen böyle konularda Mahfi Eğilmez gibi bağımsız iktisatçılara güvenirim.

19 Nisan 2021 günü kendi bloğunda yayınladığı yazıda, bu hesabı kamu kaynaklarına dayanarak yapmış ve şu soruyu da sormuştu:

"Burada sorulması gereken soru TCMB’nin döviz yönetimi konusundaki görevini Hazine’ye niçin ve nasıl bıraktığı meselesidir."

Mahkemenin nasıl bir hesap yaparak Merkez Bankası rezervlerinin erimediğine karar verdiğine ve bunun da Bölge Adliye Mahkemesi tarafından nasıl olup da onaylandığına aklım ermedi.

Kuşkusuz ki Berat Albayrak, bu parayı alıp evine götürmedi. Bunu iddia eden bir kişinin olduğunu da duymadım.

Hem rezervlerin tükendiğini hem de döviz fiyatlarının yerinde tutulamadığını da yaşayarak gördük.

Keşke mahkemeler "satılmadı" diye düşündükleri 128 Milyar doların gerçekte nerede olduğunu Merkez Bankası Başkanı’na da söyleselerdi.

Böylece adamcağızı "swaptı, mwaptı" diye Körfez’in petrol şımarıklarının iki dudağının arasına bakmaktan kurtarabilirlerdi.


CHP Binalarına ve bilboardlara asılan "128 MİLYAR DOLAR NEREDE?" yazılı pankartlar, açılan soruşturmanın ardından emniyet birimlerince indirilmişti

***

Ucu siyasete dokunacağı için yazamıyorlar

İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerif Zindaşti’yi gece yarısı tahliye eden hâkim ile ilgili müfettiş raporu iki yıldır yazılamadığı için HSK, söz konusu hâkim ile ilgili bir karara varamıyormuş.

Hiç şaşırmadığımı söylemeliyim.

Rapor daha uzun süre yazılmaz çünkü ucu bir şekilde Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu üyesi Burhan Kuzu’ya çıkar.

Kuzu’nun Zindaşti’nin tahliye edilmesi için hakimlere baskı yaptığı iddiaları ortaya çıktığında yaşananları hatırlayalım.

Kuzu önce inkâr etmiş, Zindaşti’yi tanımadığını söylemişti ancak sonra ortaya çıkan fotoğraflar ikilinin "yakın tanış" olduğunu gösteriyordu.

Kuzu için "nüfuz ticareti" suçlamasıyla 5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlanmış ve fakat Kuzu, 1 Kasım 2020’de hâkim karşısına çıkamadan Koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirmişti.

Rapor, iki yıldır yazılamıyorsa nedeni bu nedenle siyasidir diyorum.

Ucu Kuzu’ya ve AKP’ye dokunmadan bu rapor yazılamaz çünkü.

Zindaşti'nin (solda) Burhan Kuzu'yla çektirdiği fotoğraf çok konuşulmuştu.

Mehmet Y. Yılmaz kimdir?

Mehmet Yakup Yılmaz, 1956 yılında Malatyada doğdu. İlkokulu Antalya Devrim İlkokulu'nda, orta okul ve liseyi Denizli Lisesinde okuduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü’nden 1977 yılında mezun oldu

Gazeteciliğe SBF öğrencisi iken 1975 yılında Ankarada Mehmet Ali Kışlalı yönetimindeki Yankı Dergisinde başladı. Derginin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini de bir süre yürüttü.

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Türk İş’e bağlı Yol İş Federasyonu ve YSE - İş sendikalarında basın müşaviri olarak görev yaptı, sendika gazete ve dergilerini yayınladı

Askerlik görevini Kara Harp Okulunda tamamladıktan sonra İstanbul Gelişim Yayınları’nda mesleğe döndü. Gelişim Yayınları’nda Erkekçe ve Bilim dergilerinin Genel Yayın Müdürü Yardımcılığı ve ardından Gelişim TV Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinde bulundu

1985 yılında Hürriyete geçti ve Hürriyet Dergi Grubunu kurdu. Tempo, Blue Jean, Playmen gibi dergileri yayınladı.

Daha sonra Dönemli Yayıncılık Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Ercan Arıklı ile birlikte Dönemli Yayıncılık’ın 1 Numara Yayıncılıka dönüşmesi sırasında Genel Müdürlük görevini üstlendi. Aktüel, Cosmopolitan, Penthouse, Oya gibi dergilerin kurucu genel yayın müdürü oldu. Bugüne kadar 30u aşkın derginin kuruculuğunu yaptı.

1995 yılı başında Posta gazetesini yayınladı. Aynı yılın sonunda Fanatik gazetesini, 1996 yılı sonunda da Radikal gazetesini kurdu, genel yayın müdürlüğünü yürüttü.

2000 yılında Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevine getirildi. Bu görevi 5,5 yıl sürdürdükten sonra Doğan Burda Dergi Grububunun CEOluğu görevini üstlendi.

2005 yılından 2018 Eylül ayına kadar Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Ekim 2018den itibaren T24te yazmaya başladı.

Gazete köşe yazılarından derlenen "Kırmızıyı Seçtim, Aşk Mavinin Altındaydı", "Benden Selam Söyleyin Bütün Aşklarıma", "Aşktan Sonra Hayat Var Mı", "Şaşırma Duygumu Kaybettim, Hükümsüzdür" isimli kitapları yayımlandı. "Aşk Herşeyi Affeder mi" isimli uzun hikâyesi de kitap olarak yayınlandı. 

"Türkiye medyasında en çok yayın başlatan gazeteci" olan Mehmet Y. Yılmaz, güncel politik gelişmelerin yanı sıra, deneme tarzındaki yazıları ile futbol üzerine yaptığı yorumlarıyla da biliniyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Kontrolsüz göç politikasının sonucu

Esad’ı devireceğiz hesabıyla sayısını bilemediğimiz kadar çok cihatçı teröristi misafir ettik. Gündüz Suriye’ye gidip savaşan, akşam olduğunda Türkiye’deki evine dönüp, çorbasını içenleri bile gördük. Suriye sınırları içinde kalan cihatçı teröristleri de Ruslara ve Esad rejimine karşı biz koruyoruz

Hata mı, "bahis çetesi baskısı" mı?

Türkiye'de hakem hatalarından çok konuşuyoruz da bu hataların kimin işine yaradığı kimsenin dikkatini çekmiyor

Zana, Erdoğan'ı heyecanlandırmış görünüyor

Nasıl ki CHP adaylarına oy veren Kürtler CHP uşağı olmadılarsa, aynı şekilde Kürt partileri barajı geçsin, TBMM'de temsil imkanını kaybetmesin diye Hadep'e, HDP'ye oy verenler de bu partilerin uşağı değillerdi