01 Nisan 2024

1 Nisan sabahı

Yüzyıllarca Avrupa'da da bulunan Türk halkı demokratik özgürlüklerin güvence altında olduğu bir sosyal devletin şemsiyesi altında kardeşçe bir arada yaşamak istiyor. 1 Nisan sabahının Orta Doğu saplantılı AKP'ye kötü şakası bu mesajdır!

Saraçhane'deki İBB binasının önünde seçim sonucu kutlanırken...

Ben sarı kart bekliyordum. Kırmızı kart çıktı! CHP ülkenin birinci partisi oldu. 1 Nisan sabahının büyük sürprizi ve AKP için kötü şakası budur!

Bunun nedenleri yerli ve yabancı uzmanlar tarafından didik didik analiz edilecektir. Ben sabahın erken saatlerinde kişisel birkaç gözlem ve değinme ile yetinmek istiyorum.

AKP'nin altında kaldığı yer kaymasının başta gelen nedeni, ülkeyi bile isteye içine soktuğu büyük ekonomik bunalım ve pahalılıktır. 

Yurttaşlarımızın çoğu enflasyonun altında ezildiler, soyuldular, kıyım kıyım kıyıldılar. Bir emekli maaşına satılan spor ayakkabıları turistler kapış kapış alırken ülke yurttaşı çoğunluk uzaktan melul mahzun seyredebildi. Bu, yoksulluk acısının çok ötesinde bir duyguydu, açıkça aşağılanmaktı.

Oy kararı bu türden algılarla belirginleşti.

Meczuplar oy itti

Bir de, şimşeklerin dünyayı birkaç saniyeliğine de olsa aydınlattığı anlar vardı.

Şimdiye kadar din istismarından çok oy derleyen AKP bu kez kendisini onlarla damgaladı, İlkel tarikatlar, meczup hocalar, kışkırtıcılar ve bizzat Diyanet İşleri Başkanı dinsel söylemle parti sözcülüğüne soyundu.

Paratonerler şimşek çeker, çaktığında dünya bir an aydınlanır, görünmezler görünür olur.

Kitleler gördükleri adamları sevmediler. Ama AKP'nin onlarla tercih ettiği yaşam tarzının çağın gerisinde kaldığını da gördüler.

Daha çok daha azdır

Aşırı kontrolun medyayı işlevsiz kıldığı bir nokta vardır. Eğer herkes aynı şeyi söylemeye mecbursa inanılırlık yere doğru pike yapar. Laf kalabalığı ve kuru gürültü baskınlaşır.

Halk kandırılabilir ama onun da sınırları vardır. O sınırları totaliter bir hevesle aşarsanız, onlarca televizyon kanalınız ve gazeteniz yokmuş gibi sokağa ve trollere muhtaç olursunuz. Bu kez öyle oldu.

Şimdiki gibi bir "hakikat bunalımı" yaşanan dönemlerde bir merkez medyaya ihtiyaç özellikle artar. Türkiye'nin merkez medyası AKP tarafından yok edilmiştir. BBC gibi bu boşluğu doldurabilecek TRT'nin bir merkez medya odağı olması istenmemiştir. 

Evet, doğruları söylemek zorlaşmıştır ama, yalan dağıtımında artık herkes eşitlenmiştir.

Bir ara "Less is more!" (Az, çoktur.) diye popüler bir deyiş vardı. Türk medyasında durum "More is less!" (Daha çok daha azdır) olmuştur. Çoğalan o gazeteler, televizyonlar, ajanslar artık çöplük yolcusudur!

Tercih açık

Bir daha anlaşılmıştır ki, Türkiye iki arada bir derede ve zaman zaman dere yatağında bir yerde olsa da, yaşam tarzı tercihi net ve açık bir ülkedir: Orta Doğu'ya çekilmek istense de sentez tercihinin son 50 yılda Akdenizli özellikleri belirginleşmiştir.

Yüzyıllarca Avrupa'da da bulunan Türk halkı demokratik özgürlüklerin güvence altında olduğu bir sosyal devletin şemsiyesi altında kardeşçe bir arada yaşamak istiyor.

1 Nisan sabahının Orta Doğu saplantılı AKP'ye kötü şakası bu mesajdır!

Yazarın Diğer Yazıları

Amerikan kampüslerinden yükselen ses: Hesaplaşma başlıyor!

Amerikan üniversitelerinin kampüslerinden gelen İsrail'i protesto haberlerini hem hayretle hem de dejavu (Ben bunları daha önce de görmüştüm) duygularıyla izliyorum. Başta New York olmak üzere tüm ülkede onlarca gösteri, yüzlerce tutuklama, siyasal tepki, karmaşa…

Yalan, gürültü, dezenformasyon.. Gerçek iletişimci ne yapmalı?

Hepimiz, yani gazeteciler başta biz iletişimciler bir çeşit radikal filozof olmak zorundayız

Dibe vurmak... Ve ayağa kalkmak...

31 Mart seçimlerinde birçok kişi hayatının doruğuna çıktı ya da dibe vurdu. Şimdi, özellikle dibe vuranların ne yapacaklarını merak ediyor, ilgiyle izliyoruz