20 Mayıs 2024

Ülkemizin internet hızı, mobilde dünya 71’incisi ve sabitte dünya 113’üncüsü

Bakan Bey acaba biraz detay verebilir mi, 113. sıradaki internet ile gençlerimize nasıl bir gelecek düşünüyor ya da düşünüyorlar

Türkiye'nin internet hızı, mobilde dünya 71’incisi ve sabitte dünya 113’üncüsü

19 Mayıs 2024 kutlamaları çerçevesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı da bir tweet atmış ve demiş ki; "Gençlerimizle geleceğimizi inşa etmeye devam edeceğiz."

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı'nın attığı tweet

Bakan Bey acaba biraz detay verebilir mi, 113’üncü sıradaki internet ile gençlerimize nasıl bir gelecek düşünüyor ya da düşünüyorlar?

Nisan ayı internet istatistikleri yayımlandı. Durumumuz 3 aşağı-5 yukarı aynı yerde duruyor. Yani aşağıda grafiklerle göreceksiniz, mobil internet hızlarında 144 ülke arasında, Fas, Gürcistan ve Kosovo'nın arkasından 71’inci sıradayız. Sabit internette ise 181 ülke arasında Burkina Faso, Şeyşeller, Kongo'nun arkasından 113’üncüyüz.

Dünyada internet hızlarının en çok ölçüldüğü  SpeedTest Global Index nisan 2024 verilerini yayınladı ve biz 5’inci aydır bunu raporluyoruz. İnternet hızımız G20 ülkeleri düzeyine gelene kadar da raporlayacağız.

Türkiye SpeedTest Indeksinde Nisan 2024 ayında Mobilde 71 ve Sabitte 113’üncü sırada

Daha önce de raporladığımız üzere, SpeedTest sayfasında, her ayın ortalarında bir önceki ayın raporu yayımlanıyor. Nisan 2024 rakamı yeni yayımlandı. Bu Index, hem Mobil telefon üzerinden internet hızı, hem de sabit (yani ADSL ya da fiber) internet hızı'nı veriyor. Mobil tarafta 144 ülke sıralanmış. Sabit tarafta ise 181 ülke var.  Liste, ülkelerden bu sunucuda hızlarını test edenlerin durumunu veriyor.

Şimdi şöyle bir bakalım Global Internet hız indeksinde, Türkiye'nin durumu nedir?

Mobilde dünya ortalamasının yüzde 23,5, en yüksek hızın yüzde 87,2 altında hıza sahibiz

Bu raporda gördüğünüz gibi,

Mobilde 40,42 Mbps ile dünya 71’incisiyiz.

Dünya ortalamalarına göre duruma bakarsak, mobilde dünya ortalamasının bile yüzde 23,5 altındayız.

Dünyanın en hızlı bağlantılara göre ise; Katar mobilde 315 Mbps ile dünya birincisi. Biz bunun ancak yüzde 13'ü kadar hıza sahibiniz.

Buna görsel olarak da bakalım; gördüğünüz gibi yeşil çubuk ile işaretlenen Türkiye, ortalamanın altında ve en hızlının çok çok altında.

Sabitte dünya ortalamasının yüzde 56, en yüksek hızın yüzde 85 altında hıza sahibiz

Sabit internet hızına baktığımızda ise,

Sabitte 41,51 Mbps ile dünya 1130’uncusuyuz.

Dünya ortalamalarına göre duruma bakarsak, sabitte yüzde 56 aşağıdayız.

Dünyanın en hızlı bağlantılara göre bakarsak; sabit internette 286,66 Mbps ile Singapur dünya birincisi. Biz onun ancak yüzde 14,6'sı kadar hıza sahibiz.

Buna görsel olarak da bakalım; gördüğünüz gibi yeşil çubuk ile işaretlenen Türkiye, ortalamanın yarısından çok, en hızlının ancak 15'te biri kadar sabit internet hızına sahip.

Türkiye'nin sabit internet hızının, dünya ortalaması ve en hızlısı ile karşılaştırması

Hem mobil, hem sabit hızlarda görebileceğiniz üzere dünya her ay ortalama hızını adım adım artırırken, Türkiye yerinde duruyor ve hatta öne geçenler nedeniyle geriliyor.

İstanbul Ankara'da Durum

Bu ortalama hızlara bir de şehirler tarafından bakalım;

Türkiye'nin internet hızının İstanbul ve Ankara karşılaştırması

Mobil hızlarda sıralanan 167 dünya şehri arasında İstanbul 86’ncı sırada yer almış, Ankara aynı hızla 87’nci olmuş. İkisinin de hızı dünya ortalamasının yüzde 9'u kadar altında. 433,68 Mbps ile en yüksek hıza sahip olduğu belirtilen Katar'ın Al-Rayyan şehrinin ancak yüzde 11'i kadar hıza sahipler.

Sabit tarafa baktığımızda ise, listelenen 196 dünya şehri arasında İstanbul 119’uncu ve Ankara 128’inci sırada. Sabit hızları dünya ortalamasının İstanbul'da yüzde 44 ve Ankara'da yüzde 52 daha yavaş. 309,53 Mbs ile en hızlı şehir olduğu görülen Şili'nin Valparaiso şehrine nazaran İstanbul ancak yüzde 17'si kadar ve Ankara yüzde 15'i kadar hıza sahip.

Şimdi bu rakamlara bakıp, AKP'den birileri çıkıp da gençleri düşünüyoruz, gençlerin geleceğini düşünüyoruz diyorsa, inandırıcı olabilir mi?

Füsun Nebil Kimdir?

Füsun Sarp Nebil, İstanbul, Bakırköy'de doğdu. Eğitimini Çanakkale, İzmir ve İstanbul'da yaptı. Evli, 2 çocuk sahibidir. Denizcilik meraklısıdır (amatör kaptan).

Master derecesini Istanbul Teknik Üniversitesi Nükleer Yüksek Mühendisliği bölümünden aldı (Şimdi Enerji Enstitüsü). THY, Nasas Alüminyum Fabrikası ve Alemdar Holding Grubunda çeşitli görevlerde bulundu.

1997 Türkiye'nin ilk ISP'lerinden Alnet'in Genel Müdürlüğüne getirildi. 1999 yılında turk-internet.com'un da dahil olduğu çeşitli siteleri yayınlayan Intervizyon Ltd. şirketini kurdu. Şirket halen Kadinvizyon.com gibi başka siteleri de yönetmektedir.

1998 - 2011 arasında Ulaştırma Bakanlığı tarafından kurulan İnternet Kurulu üyeliği yaptı. Devletin özel sektörü aldığı çeşitli komisyonlarda çalıştı. 2016'dan beri TOBB Telekom Meclisi üyesidir.

Nebil, Eylül 2001 yılında Birleşmis Milletler tarafından Türkiye'den seçilen başarılı iş kadınları arasında yer aldı (UNECE INCLUDES 9 TURKISH BUSINESSWOMEN ON ITS LIST).

2010-2013 arasında Türkiye Dijital Oyun Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

2011 - 2015 arasında 4 yıl Eutelsat Avrupa TV Ödüllerinde Jüri Üyeliği görevi aldı.

Türkiye İhracatçılar Merkezi dahil, çeşitli projelerde "Bilişim ve İletişim Sistemleri Danışmanlığı" vermektedir. Konusuyla ilgili olarak TV programlarına ya da konferanslara katılarak, konuşma yapmaktadır. Yazıları internet üzerinden turk-internet.com sitesinin yanısıra, yetkinreport.com, bilisimdergisi.org.tr, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Dergisi, 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, Güncel Hukuk Dergisi, Ankara Baro Dergisi, journo.com, Tüketiciler Birliği Etikett gibi çeşitli ortamlarda yayımlanıyor.

2014 yılından beri T24'te yazıyor.

Türk Telekom ve Turkcell konusunda araştırmaları ve uzmanlığı var. 2018 nisan ayında "Bitcoin ve Kripto Paralar" isimli ilk kitabı yayınlandı.

Detaylı bilgi için https://wiki-turk.com/fusun-sarp-nebil/ adresine bakabilirsiniz.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Sığınmacılar yerine dijital göçebe vizesi mi?

Dijital göçebe vizeleri hem onlara sahip olan kişilere hem de bu vizeleri sunan ülkelere birçok avantaj sunarken, dikkate alınması gereken bazı potansiyel dezavantajlar veya zorluklar da vardır

Prof. Dr. Murat Güvenç: AKP'nin oy kaybı yaşadığı bölgeler, genç nüfusun olduğu yerler

"Emekli tezi ülke düzeyinde bir ölçüde geçerli olabilir, ancak en azından İstanbul'da çok geçerli değil"

5G’de Türkiye’nin adı hala yok

Ülkede güya 4.5G olarak adlandırılan LTE Advance var ama aslında yok gibi...