25 Ekim 2022

Türkiye'de çip fabrikası kurulabilir mi?

Bugünün ileri teknoloji çiplerini üreten çok özel litografi makinelerini Hollanda merkezli ASML adında bir firma üretiyor. Bu firma çip makinası üretiminde tekel ve herkese satmıyor

Son iki yıldır (yani Covid-19 başlangıcından beridir) yüksek sesle "çip" konuşuyoruz. Eskiden sadece belli sektörlerde ve belli insanlar konuşurken, meydana gelen çip krizi nedeniyle herkes konuşmaya başladı. Öyle ki, bırakın arabaları ya da cep telefonlarını, sıkıntı geçen gün yazdığımız "çipli banka kartları"na kadar geldi.

Covid-19 öncesinde, çiplerin Batı'da teknolojisinin tasarlanıp, işçiliğin ucuz olduğu Doğu'da üretildiği bir iş modeli vardı. Ancak salgının Doğu'dan başlaması, hem üretimin, hem de tedarik zincirinin sıkıntı yaşaması sonucunda bu iş modeli altüst oldu ve "yerinde üretim" için çalışmalar başladı.

Turizm ile geçinen, önemli sanayisi olmayan İspanya'nın bile çip yatırımı için 11 milyar Euro telafuz ettiği, Güney Kore'nin 2030'a kadar çip üretimini 450 milyar dolar destekleme planı yaptığı, Avrupa'nın Dresden başta olmak üzere üretimi desteklemeye ağırlık verdiği, Hindistan'ın yine destekler açıkladığı bir dünyaya doğru yol aldık.

Ağustos içinde ABD, çip üretimi için 52 milyar dolarlık bir destek paketi açıkladı. ABD'de fabrika da açmayı planlayan dünyanın en büyük çip üreticisi TSMC ise, 44 milyar dolarlık plan açıkladı.

Ruslarla Türkiye'de ortak çip fabrikası kurulabilir

Bütün bunların arasında ülkemizde neler oluyor derseniz... Doğrusu ülkemizde tasarım yapanlar var ama şimdiye kadar üretim yapılamadı.

Bugün konuştuğumuz Cemil Şinasi Türün -ki biz kendisini daha çok Kripto para ve BlockChain konularındaki çalışmaları ile tanıyoruz-, Moskova'daki MICRON şirketi ile birlikte 90 nanometrelik bir üretim tesisini kurmayı planladıklarını anlatıyor.

Türün'e "Dünyanın ileri teknoloji firmaların 7 nm, 5 nm hatta 3 nm üretimleri yaparken, biz neden 90 nm konuşuyoruz?" diye sorduk. Türün çip teknolojisinin gelişmiş ülkeler tarafından titizlikle korunduğu ve diğer ülkelerin eline geçmesin diye saklandığını söyleyerek cevap veriyor. 

Rusların elindeki teknolojinin bu olduğunu ve önemli olanın çip üreten makinaları da üretebildiklerini belirten, Türün 90 nm'nin Türkiye'nin giriş seviyesi için en ideal seviye olduğu cevabını veriyor. 90 nm'nin hem analog, hem dijital unsurların programlanabildiğine işaret ediyor.

Bugünün ileri teknoloji çiplerini üreten çok özel litografi makinelerini Hollanda merkezli ASML adında bir firma üretiyor. Bu firma çip makinası üretiminde tekel ve herkese satmıyor. ASML firmasını 2019'da Aselsan'dan çok sayıda mühendis almış olması ile de hatırlayabilirsiniz.

Türün, Ruslarla kurulacak olan fabrikayı matbaa benzetmesi ile anlatıyor:

"Çip üretimi ile üretim fabrikası hep karıştırılan bir konu. Matbaaya benzetelim; bir kitap yazıyorsunuz, kitabı evinizde bir kelime işlemcinin içinde yazıyorsunuz, sonra bit matbaada basılıyor. Çip de aynı şekilde, küçük firmalarda tasarımı yapılıyor, matbaacılık ise pahalı bir işlem. Çip fabrikaları dediğimiz bu işin matbaacılık seviyesi."

Türün Türkiye'de çip tasarım ofisleri olduğunu, iyi işler yapıldığını ama çip basan bir tesis olmadığını, bu nedenle tasarlanan çiplerin Avrupa'da, Tayvan'da basıldığını belirtiyor. Bu nedenle Ruslarla kurulacak olan fabrika Türkiye için bir ilk olacak.

Rusya 2014 yılında, Kırım'ı ilhak ettiğinde yaşamış olduğu ambargo sonrasında kendisi 90 nm üreten makineleri kendisi yapmaya başlamış. Şimdi Türkiye'de gelir paylaşımı modeli ile bir yatırım düşünülüyor.

Türün Ruslarla yapılacak olan yatırıma, ilgi duyanları da davet ediyor ve şöyle devam ediyor:

"Dünya konjonktürü bize bu fırsatı veriyor. Dün yoktu, yarın da olmayabilir. O yüzden burada yatırımı token denilen, blokzincirinde yatırım unsuru, yatırım yapılma yöntemi var tokenlarla, önden yüzde 10u token olarak satışa çıkartıp bir de bir vakıf kuracağız, bu vakıf bünyesinde yapılacak işler, tamamen kâr amacı gütmeden böyle bir vakıf inşa edeceğiz ve uzun vadeli olacak."

Yazarın Diğer Yazıları

Teknolojinin ‘hype'ları ve yapay zekâ kışları

Bütün dünya yapay zekâ konusunda yarışırken, ülke olarak geride kalmamak da önemli. Ama yapay zekâ konusunda “moda"larla hareket etmemek ve “hype"lara kanmamak lazım. Aksi takdirde yapay zekâ konusunda bir şeyleri yanlış anlıyor haline geliyoruz. Bu da gelişmeleri yanlış yönlendiriyor ya da durduruyor

Güneydoğu Asya, organize siber suçun küresel merkezi oldu

Güneydoğu Asya’dan ülkemize doğru da dolandırıcılık işleri olduğunu, çevremizde rast geldiğimiz dolandırıcılık olaylarından görüyoruz. Zaten son zamanlarda ortaya çıkan “kişisel veriler çalınmaları” da bu tür olaylarla birlikte düşünülmelidir. Bu nedenle ülkemizde farkındalığın artması için, bu rapora dikkat gösterdik ve paylaşıyoruz. Umarız yetkililer de ilgileniyorlardır

İnternet hızında yerinde sayıyoruz ama 2,5 yılda fiyatlar 4 kat artmış

Tüketicinin "mecburi operatör seçimi"ne maruz bırakıldığı, fiyatların uçtuğu, yatırım yapılmayan, tüketicilerin ödediği fahiş fiyatların nereye gittiği belli olmayan bir telekom sektörü var. Teknoloji çağında, ülkeye ve gençliğimizin geleceğine yapılan pek çok kötülükten birisi de budur

"
"