08 Temmuz 2024

Assange: Epstein listesinin tamamı yayımlansa, Washington'un yüzde 98'i düşer

Epstein'ın kara defterinde çok sayıda A-listesi ünlüsü ve yüksek sosyetenin yer aldığı bilgisi var. Ama bugünlerde bu belgelerinin mühürlerinin açılmasıyla ilgili en büyük soru, Donald Trump hakkında ne ortaya çıkaracağıyla ilgili

Jeffrey Epstein

Genç kızları ve hatta çocukları fuhuşa sürüklediği için tutulduğu hapishanede dava sürecini beklerken, şüpheli bir şekilde ölmesinin üstünden 5 yıl geçen Jeffrey Epstein hala gündemden düşmüyor.

Geçtiğimiz hafta Epstein ile ilgili yeni mahkeme belgeleri açıklandı. Bu sefer belgelerin Donald Trump ile ilgili olanları öne çıkmış durumda. Trump'ın kasım ayında yapılacak olan ABD Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı olması beklendiği için önemli bir gelişme.

Epstein'ın müşteri listesi yayımlanır mı?

Tabii ki en çok tartışılan konu, bugüne kadar ortaya çıkmayan sadece kızların suçlamalarıyla Prens Edward gibi birkaç kişiyi duyduğumuz müşteri listesi. Cumartesi günü Elon Musk bu konuda ilginç bir tweet attı ve Epstein'ın hiçbir müşterisinin sorgulanmadığına dikkat çekti.

Bu tweetin altındaki yorumlar bundan daha ilginç. Ana konu Donald Trump olsa da yanı sıra Bill Gates de anılıyor.

Ama asıl notlar Julian Assange'a atfedilen sözlerle geliyor: "Epstein'in çocuk tecavüzcüleri listesi, nükleer bomba fırlatma kodlarından daha çok korunuyor" diyen X.com kullanıcısının tweetindeki resimde, Assange'ın "Epstein listesinin tamamı yayınlansa, Washington'un yüzde 98'i düşer" ifadesi var.

Assange'a atfedilen diğer bir yorumda ise, FBI'ın Epstein müşteri listesinin mahkemeye getirilmesini istememe nedeni olarak, bu listenin CIA’nın şantaj kartını ortadan kaldırması yani CIA'in onlarca yıl önce güçlü adamlar üzerinde kurduğu kontrol gücünün yok olması anlamına geldiği belirtiliyor.

Halkın bilgi edinme hakkı nedeniyle açılan belgeler

Epstein’ın yeniden gündeme düşmesinin nedeni, 3 Temmuz’da açıklanan mahkeme belgeleri. Bunlar, aslında eski bir davanın yani Epstein’ın kurbanlarından biri olan Virginia Giuffre tarafından 2015 yılında Ghislaine Maxwell’e karşı açılan davanın bir parçası (Maxwell 2022'de 20 yıl hapise mahkûm edildi.)

Davanın belgelerinin açılmasını, basın özgürlüğü kapsamında isteyen Palm Beach Post, Miami Herald, CNN ve New York Times'ın da aralarında bulunduğu medya kuruluşlarının yıllarca süren yasal girişimleri değerlendiren bir hâkim, geçen yılın sonunda Jeffrey Epstein davasına ilişkin büyük jüri tutanaklarının yayımlanmasına hükmetti.

Hâkim, kayıtlardaki ayrıntıların şoke edici olduğunu fakat halkın dava sürecinde neler yaşandığını bilmeye hakkı olduğunu ve söyledi ve belgeleri açtı.

Epstein-Trump konusu

Epstein'ın kara defterinde çok sayıda A-listesi ünlüsü ve yüksek sosyetenin yer aldığı bilgisi var. Ama bugünlerde bu belgelerinin mühürlerinin açılmasıyla ilgili en büyük soru, Donald Trump hakkında ne ortaya çıkaracağıyla ilgili.

Zamanlama hayli ilginç. Çünkü geleneksel başkanlık tartışma programında hayli zayıf kalan Joe Biden'a karşı Donald Trump daha iyi bir imaj çiziyor.

Ama Jeffrey Epstein'in kardeşi Mark Epstein'ın 3 Ocak 2024'te yayınlanan sözleri de ilginç; kardeşinin hapishanede ölmesinden üç yıl önce, Trump ile Hillary Clinton arasındaki başkanlık seçimlerini havaya uçurabilecek sırları bildiğini söylediğini belirtmiş ve şöyle devam etmişti:

"İşte doğrudan bir alıntı: Jeffrey bana 2016'da 'Her iki aday hakkında da bildiklerimi söyleseydim, seçimi iptal etmek zorunda kalırlardı' demişti."

Gerçi Mark Epstein, kardeşinin hangi bilgiye atıfta bulunduğunu bilmediğini söyledi. Zaten o dönemde hem Clinton hem Trump, Epstein ile ilgili kötü bir olay yaşanmadığını belirterek, bu sözleri reddetmişti. Ancak Trump ile Epstein'ın dostluğunun yoğun olduğu dosyadaki belgelerden anlaşılıyor.

Trump ve Epstein'ın 80'lerin sonlarında yakınlaşmaya başladığı ve sonra pek çok yerde birlikte fotoğraflandığı gösteriliyor. 2016 yılında, yasal dosyalarda Katie Johnson ve Jane Doe takma adlarını kullanan bir kadın, Trump'ın 1994 yılında, 13 yaşındayken, Epstein'ın Manhattan'daki evinde düzenlenen bir parti sırasında kendisine tecavüz ettiğini iddia etmiş. Aynı iddiayı Epstein için de tekrarlamış.

Aynı iddialar üzerine üç dava açılmış; ilki iddiayı uygun şekilde belirtmemesi nedeniyle reddedilirken, diğer ikisi gönüllü olarak kapatılmış. Üçüncü dava 2016 seçimlerinden sadece birkaç gün önce geri çekilmiş ve dava ile ilgili olan bir basın toplantısı da son dakikada iptal edildi. Avukatı Lisa Bloom, kadının ölüm tehditleri aldığını şu sözlerle belirtti:

"Yüzünü göstermekten çok korktuğuna karar verdi... Çok büyük bir korku içinde." 

Trump, soranlara Epstein ile ilişkilerini 2005 yılında 14 yaşında bir kıza seks için para ödediği suçlamasıyla Palm Beach'te ilk kez tutuklanmasından yıllar önce kestiğini söylüyor.

Buna karşılık Epstein'ın kurbanlarından biri olan Johanna Sjoberg, 2001-2006 arasında Epstein ile Trump’ın beraber olduğunu söyledi. 2016 Mayıs ayında verdiği ifadede Trump’ın adı dört kez geçiyor. Ancak Sjoberg daha sonra Trump'a asla masaj yapmadığını söyledi.

Ekim 2016'da mağdur arkadaşı adına konuşan Sarah Ransome, o zamanki New York Post gazetecisi Maureen Callahan ile yaptığı e-posta alışverişlerinde, arkadaşının Bill Clinton, Prens Andrew ve Richard Branson ile birden fazla kez seks yaptığını söyleyerek ünlü erkeklere karşı bir dizi iddiada bulundu. Ayrıca bunların videolarının olduğunu ancak arkadaşının izni olmadan paylaşamayacağını söyledi.

Ransome, arkadaşının Trump'ın seks yaptığı "birçok kızdan" biri olduğunu, Epstein'ın malikanesinde düzenli olarak Trump ile seks yaptığını iddia etti ve Trump'ın cinsel eğilimleri hakkında diğer halka açık anlatılamayacak (NSFW) ayrıntılarını paylaştı.

Ransome'un Trump hakkındaki iddiaları içeren e-postası belgenin ilerleyen kısımlarında yer alıyor ve kısmen kesilmiş durumda. Buna karşılık Ransome'u yalancı olarak göstermek için e-postalar kullandılar ve Ransome, Callahan'a gönderdiği son e-postada "Sana söylediğim her şeyi geri çekmek ve bundan uzaklaşmak istiyorum" yazdı. Callahan, iddialarıyla ilgili hiçbir zaman bir haber yayımlamadı.

Ransome ayrıca 2019'da The New Yorker'a hiç videosu olmadığını söyledi. Ransome, 2021'deki anı kitabı Silenced No More'da nedenini şöyle açıkladı:

"Ayrıca ona Jeffrey ve Ghislaine'in pedofili çetesine katılan kamu figürlerine dair video kanıtım olduğunu söyledim. Yoktu. Var dedim çünkü hikayemi kamuoyuna duyurduğumda Jeffrey ve Ghislaine'in beni bulup öldüreceğinden çok korkuyordum. Onlara basın aracılığıyla bir mesaj göndermek istedim: Bana savaş açarsanız, kanıtlarımı yayınlayarak karşılık veririm. Bu benim kozum, kendimi koruma yolum oldu."

Ransome, Epstein'a karşı çeşitli davalara karışmış olsa da kamuya açık mahkeme kayıtlarında bu iddiaları destekleyen hiçbir kanıt bulunmuyor.

Trump'ın adı ayrıca Giuffre'nin 16 Ocak 2016'da alınan ifadesinde dört kez geçiyor. Trump'ın Epstein'ın evinde olduğunu duyduğunu ancak kendisini hiç görmediğini belirterek, "Donald Trump'ın hiçbir şeye katıldığını düşünmüyorum" diyor.

Füsun Nebil kimdir?

Füsun Sarp Nebil, İstanbul, Bakırköy'de doğdu. Eğitimini Çanakkale, İzmir ve İstanbul'da yaptı. Evli, 2 çocuk sahibidir. Denizcilik meraklısıdır (amatör kaptan).

Master derecesini Istanbul Teknik Üniversitesi Nükleer Yüksek Mühendisliği bölümünden aldı (Şimdi Enerji Enstitüsü). THY, Nasas Alüminyum Fabrikası ve Alemdar Holding Grubunda çeşitli görevlerde bulundu.

1997 Türkiye'nin ilk ISP'lerinden Alnet'in Genel Müdürlüğüne getirildi. 1999 yılında turk-internet.com'un da dahil olduğu çeşitli siteleri yayınlayan Intervizyon Ltd. şirketini kurdu. Şirket halen Kadinvizyon.com gibi başka siteleri de yönetmektedir.

1998 - 2011 arasında Ulaştırma Bakanlığı tarafından kurulan İnternet Kurulu üyeliği yaptı. Devletin özel sektörü aldığı çeşitli komisyonlarda çalıştı. 2016'dan beri TOBB Telekom Meclisi üyesidir.

Nebil, Eylül 2001 yılında Birleşmis Milletler tarafından Türkiye'den seçilen başarılı iş kadınları arasında yer aldı (UNECE INCLUDES 9 TURKISH BUSINESSWOMEN ON ITS LIST).

2010-2013 arasında Türkiye Dijital Oyun Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

2011 - 2015 arasında 4 yıl Eutelsat Avrupa TV Ödüllerinde Jüri Üyeliği görevi aldı.

Türkiye İhracatçılar Merkezi dahil, çeşitli projelerde "Bilişim ve İletişim Sistemleri Danışmanlığı" vermektedir. Konusuyla ilgili olarak TV programlarına ya da konferanslara katılarak, konuşma yapmaktadır. Yazıları internet üzerinden turk-internet.com sitesinin yanısıra, yetkinreport.com, bilisimdergisi.org.tr, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Dergisi, 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, Güncel Hukuk Dergisi, Ankara Baro Dergisi, journo.com, Tüketiciler Birliği Etikett gibi çeşitli ortamlarda yayımlanıyor.

2014 yılından beri T24'te yazıyor.

Türk Telekom ve Turkcell konusunda araştırmaları ve uzmanlığı var. 2018 nisan ayında "Bitcoin ve Kripto Paralar" isimli ilk kitabı yayınlandı.

Detaylı bilgi için https://wiki-turk.com/fusun-sarp-nebil/ adresine bakabilirsiniz.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Instagram açıldı ama verdiği söz nedir?

"Boyutlarını önceden farkedemedikleri Instagram engellemesi konusunda işin içinden nasıl çıkacaklarına bakarlarken, herhalde apar topar açmak zorunda kaldılar"

VPN nasıl bir güvenlik sorununa yol açıyor?

VPN kullanımının patlamasıyla birlikte, PornHub aramaları da patlamış. Beş yıllık tabloya bakılırsa, PornHub 2020’de bir zirve yapmış. İkinci zirvesini ise Instagram/Roblox engellemesi ile yaşıyor. Bravo AKP, bravo…

AKP'nin yeni vukuatı: Bu sefer Roblox'u kapattılar

Instagram'ı engellemekle bir hayli tepki toplayan iktidarın beş gün içinde benzer düzeyde popüler ikinci engelleme kararı, kendileri için bile fazla. Nasıl yapacaklarsa, açmak için uğraştıkları, orta yol bulmaya çalıştıkları bilgileri ulaşıyor. Instagram'ı engellerken üzerinden geçen ticareti düşünemeyen ve fark edemeyen hükümet epeyce sıkışmış durumda. Şu anda kendi fanatik kitlesi bile isyan ediyor

"
"