22 Haziran 2023

İmamoğlu CHP'deki sancılı ya da sancısız dönüşüme hazır; değişimin liderliğine de aday!

İmamoğlu doğrudan -ve henüz- “Adayım” demese de, adaylık konusundaki en kuvvetli vurgusu, Kılıçdaroğlu’nu adeta bırakmaya davet eden “hayali” oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Haliç Kongre Merkezi'nde gazetecilerin de davet edildiği, '4 yılda neler yaptık’ toplantısının önemli bir kısmını, soru-cevap bölümüne ayırdı.

Gazeteciler sordu, İmamoğlu yanıtladı.

Beklendiği gibi sorular CHP’ye, 'değişim’ tartışmalarına yönelikti. Sunuma katılan il başkanları, belediye başkanları ve yöneticiler ve belediye meclisi üyeleri soru-cevap bölümünde dışarı davet edildiler.

İlk sorular, 81 CHP il başkanı adına yapılan ve İmamoğlu’nun icraat sunumu sırasında paylaşılan ortak açıklama konusunda oldu.

Zamanlama manidar mı bilemem ama açıklamadaki “Değişim konusunda ‘Örgüt bu konuda ne düşünüyor acaba’ diye soran olmasa da” ifadeleri ve “kişi merkezli değil ilke ve program merkezli anlayış” değerlendirmesinin İmamoğlu’na yönelik olduğu açık. Zaten İmamoğlu da ortak açıklamadaki üslubu eleştirerek "İl başkanlarının imalı cümleleri içine katarak hazırladıkları bu metni kişisel muhabbetmiş gibi aktarış usulünü çok doğru bulmuyorum" dedi. 

İmamoğlu verdi bilgiyi; eleştirdiği il başkanları ortak metnini dört il başkanı kaleme almış. 

Ben de bu dört il başkanının kim olduğunu sordum. İmamoğlu dikkatli konuşarak dört il başkanının kim olduğunu söylemedi ama ima etti: 

"Hangi il bu işi hazırlamışsa, bana 4 il dediler, yanlış bir şey söylemek istemediğim için bilmiyorum diyorum. Örneğin, İstanbul, Ankara, İzmir vars , ikinci turdan bu yana bir ay geçti, örgüt niye bir araya gelmedi, bu konuyu niye tartışmadı diye kendileri bunu sorgulayarak bir takvim açıklasalardı daha iyi olurdu.

İmamoğlu, kurultay sürecinde aktif olacak. 'Değişim' tartışmasının altını dolduracak fikri ve örgütsel örgütlenmeye hazır. Sürece 'seyirci kalmayacağını' söyledi. 

Doğal olarak, çeşitli sorulardaki ortak nokta, İmamoğlu’nun genel başkanlığına aday olup olmayacağıydı.

Doğrudan -ve henüz- “Adayım” demese de, adaylık konusundaki en kuvvetli vurgusu, Kılıçdaroğlu’nu adeta bırakmaya davet eden “hayali” oldu.

Aynen şu ifadeyi kullandı:

“Değişimi var etmiş bir babanın nasıl saygın bir şekilde konumlanacağını iyi bilirim. Konumlandırmayı marifetli şekilde başaracak bir kişiliğe sahibim. Bu bağlamda benim hâlâ idealim ve hayalim; sayın Genel Başkanımızın hem parti ile ilgili değişimin, hem kurultaydaki gerekiyorsa makam değişimlerinin sancısız bir şekilde yürütülebileceğini ispat etmesidir.”

'Değişim'in sancısız olmasından yana İmamoğlu... Ama sancılı sürece de göğüs germeye hazır gibi.

"Seçim döneminde nasıl en çalışkan nefer olacağım deyip bunu ispat ettiğimi düşünüyorsam şu anda da partimin yaşadığı sıkıntıların çözümü konusunda da nefer olacağım. Bunun bedeli olacakmış; geçmişte hiç umurumda olmadığı gibi bundan sonra da umurumda değil.

İmamoğlu "Başka eve gitmem" diyerek başka bir partiye geçiş ya da yeni bir parti kurma ihtimallerini devre dışı bıraktı. Ancak bunu söylerken, Kılıçdaroğlu’na önemli bir gönderme de yaptı; “bir kez bile seçim kaybetse gideceğini” vurguladı.

Laiklik, ekonomi, gençlik, kadın, dış politika, Kürt meselesi, Alevilik gibi sorunlar konusunda da İmamoğlu ve ekibi hazırlıklı. Bunu parti ile de paylaşacağın belirtti.

Buradan da İBB Başkanı'nın Türkiye'yi yönetme iddiasında olduğunu yorumlayabiliriz. 

İmamoğlu eğer kurultayda aday olur ve kazanamazsa yeni süreçte parti içi muhalefetin lideri olmaya hazır. 

'İstanbul’a Hizmette 4 Yıl Sunumu' toplantısında notlara gelince... 



İmamoğlu her ne kadar 'Basın ve kamuoyu odaklı bir sunum' dese de geçmiş yıllara oranla CHP teşkilatlarının daha az katılımı söz konusuydu.

Toplantıya gördüğüm kadarıyla Şişli, Kadıköy, Ataşehir, Avcılar, Beylikdüzü, Kartal, Küçükçekmece ve Sarıyer belediye başkanları katıldı. 

Milletvekillerinden Özgür Karabat ve Fetih Açıkel'i de gördüm. 

Gözler CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nu da aradı. Kaftancıoğlu il başkanları toplantısı nedeniyle gittiği Ankara'dan dönerken kaza nedeniyle trafiğe takıldığını açıkladı sosyal medya hesabından. Yarın yapılacak Demokrasi Şöleni'ne katılacağını duyurdu. 

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB’de On’da On Haber Program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV’de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya’da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle’nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24’le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Marmaris Kızılbük’teki beton yığını için sürpriz açıklama: Erdoğan incelenmeye alınmasını istedi!

AKP’nin 31 Mart’ta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterdiği Prof. Dr. Aydın Ayaydın, yerel seçimlerden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Marmaris İçmeler’deki Kızılbük’te büyük bir çevre ve hukuk mücadelesine sahne olan Sinpaş Holding’in dev inşaatının üzerinden helikopterle geçerken, kendisine “Hoca, seçilirsen burayı incelemeye al” dediğini açıkladı

Bir yol açtı gazetecilikte; son değil, bu Başlangıç…

"Bugün Türkiye'de iki sipere ayrılmış ve birbirine ateş ederken ortadaki gerçekleri öldüren gazetecilik ya da medya ortamından çıkışın Celal Başlangıç haberciliği olduğunu düşünüyorum"