06 Nisan 2023

EMEP, Emek ve Özgürlük İttifakı'ndan gerçekten çekildi mi, YSK açıklaması ne anlama geliyor?

 14 Mayıs’ta seçmenler seçim pusulasında Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bulunduğu bölümde sadece iki partinin adını görecek. Yeşil Sol Parti ve TİP

HDP’nin öncülüğünü yaptığı Emek ve Özgürlük İttifakı’nın içinde yer alan Emek Partisi’nin (EMEP) Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) yaptığı başvuru bir anda heyecan yarattı.

 EMEP’in başvurusu üzerine YSK’nın yaptığı açıklama, EMEP’in ittifaktan çekildiği yorumlarına neden oldu. Ancak durum öyle değil. EMEP hâlâ ittifakta, ancak yasal bir zorunluluğu yerine getirmek için YSK’ya başvuru yaptı.

 O da şu…

 EMEP daha önce “Emek ve Özgürlük İttifakı içinde seçimlere kendi logosuyla girme” eğilimindeydi. Tıpkı TİP gibi.  Ancak daha sonra yapılan görüşmelerden ve “ortak liste” tartışmalarından sonra EMEP bu eğiliminden vaz geçti. Milletvekili seçimlerine, hakkında kapatma davası süren HDP’nin yerine pusulada yer alacak olan Yeşil Sol Parti listelerinden girme kararı aldı. Yani EMEP, seçimlere kendi logosuyla girmeyecek.

 14 Mayıs’ta seçmenler seçim pusulasında Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bulunduğu bölümde sadece iki partinin adını görecek. Yeşil Sol Parti ve TİP

 Nitekim EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de, YSK’nın kararıyla ilgili olarak “Önemli uyarı: YSK’ya Emek ve Özgürlük ittifakı çatısı altında ve EMEP amblemiyle girme başvurumuzu geri çektik. EMEP adayları yine İttifak çatısında Yeşil Sol Parti listelerinden seçime girecektir.  Bu prosedür ittifaktan çekiliyor gibi anlaşılmamalı. Mevzu yasal mevzuattır” açıklamasını yaptı.

 HDP kaynakları da herhangi bir sorunun olmadığını, EMEP’in Yeşil Sol Parti listesinden girme kararı nedeniyle bu başvurunun yapıldığını söyledi.

 HDP’nin 24 Mart’ta YSK’ya sunduğu ittifak protokolünde Yeşil Sol Parti, TİP ve EMEP yer alıyordu. Son kararla, pusulada EMEP logosu olmayacağı için, Emek ve Özgürlük İttifakı’na oy verecek seçmenler seçim bölgesindeki duruma göre Yeşil Sor Parti veya TİP’e oy verecek.

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB’de On’da On Haber Program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV’de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya’da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

“Öteki Sesler” isimli belgesel yaptı. “Dicle’nin Göz Yaşları” ile “Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri” ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24’le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

Yazarın Diğer Yazıları

DEM Parti: Bahçeli başını koyuyorsa biz barış için bedenimizi koymaya hazırız; CHP olmadan bu iş olmaz!

“Kürtlerle hasım değil hısım olma zamanı, MHP konusunda kırmızı çizgimiz yok, güvensizliği onarıcı somut adımlara ihtiyaç var”

Basın Kampı’nın hatırlattıkları: Yeni nesil mafyayı araştırmak için sahaya inmenin tam zamanı!

Bu yıl kampta yerel medya ve yerel yönetimler arasındaki ilişki çok daha açık, samimi bir içerikle konuşuldu. Yerelin patronu belediye başkanı alışkanlığının sonuçları ortada. Karşısındaki yerel medyanın çoğunda ‘simit sat onurlu yaşa’ romantizminin işlemediği de… O zaman ne olacak?

Öcalan’dan mektup getiren akademisyen Özcan: Devlet Öcalan’la görüşse de bu akılla sonuç çıkmaz; biri Japonca diğeri İspanyolca konuşuyor

Ufukta yeni anayasa meselesi var… Acaba AKP, Erdoğan’ı yeniden aday yapacak ya da 50+1’i aşağıya çekecek yeni anayasada DEM’i yanına mı çekmek istiyor?

"
"